Escàs seguiment el que va tenir ahir la convocatòria de vaga feta per l'Associació Professional de la Magistratura (APM) i que pretenia paralitzar l'activitat judicial com a mesura de protesta per la política del govern en matèria de Justícia. L'APM, col·lectiu més conservador de la carrera judicial, defensava la necessitat de la vaga com una eina més per pressionar l'Executiu de cara a treballar per aconseguir una millora de la situació laboral dels professionals dels tribunals i, per extensió, més inversió en l'administració de Justícia. El seguiment de la vaga va estar molt lluny de l'anterior aturada, el passat mes de febrer, i amb prou feines es va deixar notar als jutjats de les comarques gironines i, en el mateix sentit, als de la resta del pais.

Tan sols cinc jutjats de Girona capital van cessar l'activitat i una desena més de la resta de la demarcació van apuntar-se a l'aturada, el que suposa poc més d'un 25% del total dels òrgans judicials gironins. Segons dades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), dels 68 jutges titulars i substituts a la demarcació, divuit van decidir sumar-se a l'aturada. Malgrat que, segons dades recollides per l'ACN, la vaga va provocar que se suspenguessin 56 vistes, a la pràctica la situació no va provocar cap problema perquè les parts afectades (denunciats, denunciants i testimonis) havien estat avisats amb antelació.

El president de l'Audiència Provincial de Girona, el magistrat Fernando Lacaba, tenia ahir les dades dels jutges que s'havien sumat a la convocatòria de vaga. Cinc pertanyen a Girona. Es tracta dels tres jutjats de la jurisdicció contenciosa adminsitrativa i els primera instància 1 i 2, aquest darrer comandat per Olga Bautista, jutgessa representant del col·lectiu més queixós amb la polítca del govern. Fora de Girona ciutat, tres dels cinc jutjats de Blanes també van anar a la vaga, un dels dos jutjats que hi ha a Olot també van optar per aturar l'activitat i, a Figueres, tres dels onze jutjats van sumar-se a la convocatòria.

A Santa Coloma de Farners un dels quatre jutjats van parar l'activitat i, de manera similar, un dels tres jutjats de Sant Feliu de Guíxols va considerar oportú protestar. Olot també va tenir un jutjat en vaga (n'hi ha dos) però ni la Bisbal, ni Ripoll ni Puigcerdà van optar per sumar-se ala crida feta per l'APM.

Fernando Lacaba (que està associat a l'APM) considerava que el poc seguiment de la convocatòria es devia als avenços de diàleg aconseguits entre el col·lectiu judivial i l'admiistració de Justícia, que deixa enrera l'enrocament i immovilisme de mesos anteriors.

La vaga de jutges convocada per l'Associació Professional de la Magistratura va estar secundada a Catalunya per 112 jutges d'un total de 572 en actiu, fet que suposa un 19,6% de seguiment, segons dades actualitzades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). A causa d'aquesta protesta, a tot Catalunya es van haver de suspendre 168 diligències judicials, com ara judicis, declaracions i d'altres actuacions, fet que suposa el 8,2% dels previstos (2.038 en total).

A l'Estat espanyol el seguiment de la convocatòria també va ser molt escàs (no va passar del 30%) però l'APM el va qualificar d'èxit.