"Les parròquies afectades estan molestes i dolgudes". El contingut d'una carta de salutació adreçada al municipi del nou rector de la parròquia de Sant Cugat de Salt, Fèlix Mussoll, ha estat el darrer cas fet públic en què s'ha explicitat que els nomenaments que va fer el bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas, el juliol passat no sempre han agradat a les comunitats. No pel rector assignat, que és ben rebut, sinó pel que ha de marxar. En la carta, Mussoll expressa "el sentiment de moltes persones i grups, tant d'Anglès -lloc de procedència- com de Salt", que defensen que "en aquests canvis de parròquia fa la impressió que té més força l'afany de cobrir fredament l'estructura eclesiàstica, que les necessitats reals de les persones i de les comunitats concretes". Mentrestant, un dels punts d'una carta que el bisbe va enviar als preveres (datada el 21 de setembre) parla dels capellans amb nou destí: admet que produeix "desarrelament" i els demana "esforç".

Fèlix Mussoll, que ha arribat a Salt "amb molta il·lusió i bona disposició" i "amb ganes de ser un nou veí i ciutadà i participar plenament en la vida del poble", explica que, en aquest cas, les parròquies de Sant Miquel d'Anglès i Sant Cugat de Salt "estan molestes i dolgudes" per, bàsicament, dos motius: "En primer lloc, pel poc temps que hi ha pogut estar el mossèn, i en segon lloc, per la falta de consulta, almenys als consells parroquials, de si aquests canvis eren realment necessaris".

Mussoll procedeix de la parròquia d'Anglès, on va començar a exercir el 2004 procedent de Blanes. El nomenament com a rector de la parròquia de Sant Cugat ha provocat la marxa d'Enric Roura a Santa Maria de Blanes després de sis anys a Salt. Roura, també en un text de salutació, ha argumentat que "quan una comunitat té una maduresa suficient, un canvi de rector no comporta més inconvenients que les diferències d'estil de treball entre persones, però la línia ha de ser la mateixa".

El nou rector de Santa Maria també ha expressat públicament les gràcies per l'acolliment de la comunitat blanenca ("no m'esperava que fossin tan agraïts") i ha recordat que "a Sant Cugat de Salt em van fer el comiat més entranyable que he rebut mai". Alhora, Miquel-Àngel Ferrés, rector de Santa Maria des de 1997, ha deixat Blanes en ser nomenat (i ara incorporat) per la mateixa tasca a les parròquies de la Immaculada i Sant Pau, i Santa Maria de Figueres i, a més, la coordinació parroquial de la ciutat, i rodalies.

Bisbe

En referència als nous nomenaments, Francesc Pardo raona, en la carta, que "cal valorar la disponibilitat" dels capellans amb nou destí. "Acolliu, feu costat, ajudeu els nouvinguts a prop dels indrets on vosaltres des de fa més o menys temps exerciu el ministeri", sol·licita el bisbe gironí.

Consell de Sant Cugat

A principis de setembre, el Consell Parroquial de Sant Cugat de Salt va difondre un comunicat en defensa d'una "església més democràtica" i on mostren "disconformitat" i "rebuig" al sistema vigent de nomenament i canvis de rectors.