L'Associació de Joves Cuiners ha complert recentment una dècada i ho va celebrar amb un sopar al restaurant El Molí de l'Escala. Deu anys que han permès consolidar el col·lectiu que dia a dia dóna a conèixer la cuina gironina arreu del planeta.

Vuit cuiners són els integrants de l'associació que va sorgir amb l'objectiu de promoure una cuina amb personalitat pròpia, fruit d'equilibrar la millor tradició culinària catalana amb les noves tendències i concedint sempre una atenció especial a les primeres matèries. Defineixen la seva cuina com a "tradicional" i "moderna". Tradicional pel respecte a la matèria primera i perquè es basa en els productes tradicionals de sempre. Sobre aquesta base, cadascú hi afegeix la seva creativitat i hi dóna un toc personal. A més, els plats més típics es revisen, utilitzant tècniques més innovadores i adequades als nous temps. Aquesta fusió culinària es va poder comprovar al llarg de la celebració del seu desè aniversari que va coincidir amb el sopar dels productes catalans i on es van poder degustar productes tan típics de les nostres comarques com la poma gironina, les anxoves de l'Escala, la vedella dels Pirineus catalans o el peix blau de la costa.

Els integrants de l'associació van començar a reunir-se per compartir experiències i conceptes gastronòmics. Però no va ser fins el 2004 que es van presentar en societat. L'any 2005 van portar a terme un viatge al Japó on van conèixer de primera mà la cuina i els productes japonesos. Han participat a l'Any Internacional de la Gastronomia a Lió (França); al Fòrum Gastronòmic a Girona o a la celebració de l'Any Internacional de la Cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt. Aquests només són alguns dels actes que han promocionat o que s'han implicat. Ara, encaren el futur amb nous projectes i amb nous objectius com l'edició de dos llibres o el sopar de Turisme de Catalunya a la Fira Internacional de Turisme.

L'Associació està integrada per: Vicenç Fajardo del restaurant La Plaça de Madremaya, Marc Gascons del restaurant Els Tinars de Llagostera, Jordi Jacas del restaurant El Molí de l'Escala, Xavi Lores del restaurant Can Simon de Tossa de Mar, Jordi Margall de Montserrat Catèring de Figueres, Martí Rosàs del restaurant Ca la Maria de Llagostera, Àlex Rodriguez i Jaume Vila del restaurant La Banyeta de Palol de Revardit. La majoria vénen de tradició restauradora però han donat un nou impuls a la cuina catalana.