Tècnics de la Direcció General del Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge han detectat des del mes de setembre la presència de dos exemplars de corb marí emplomallat de la Mediterrània (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) atrapats en arts il·legals de pesca de palangre. Un dels exemplars va morir i els agents rurals estan efectuant les oportunes diligències. L'altre va ser observat viu i en aparent bon estat, però amb un fil de palangre enganxat al cos als encontorns del port de l'Estartit. Els equips tècnics de la Direcció General del Medi Natural en faran un seguiment i eventualment es podria traslladar a un centre de recuperació de fauna, segons van informar fonts del Departament.

El palangre de fons és un art de pesca selectiu i els mateixos pescadors tradicionals de la confraria de l'Estartit acostumen a calar-lo allunyat del litoral, conscients de l'impacte negatiu que pot tenir sobre espècies amenaçades d'aus marines. Aquest fet és aprofitat per pescadors il·legals, que el calen a zones més properes al litoral per tal de pescar espècies típiques de fons poc fondos com sards, daurades o llobarros.

Per altra banda, la pesca accidental amb palangre de superfície és considerada una de les causes principals de mortaldat d'ocells marins protegits i tortugues marines tot i que, afortunadament, en el cas del corb marí emplomallat té una incidència menor a Catalunya.

Es dóna el cas que les illes Medes i la costa del Montgrí van ser declarades zones ZEPA (Zones d'Especial Protecció per a les Aus), ja que alberguen poblacions d'aus marines protegides importants per a la conservació d'aquestes espècies a la Mediterrània. Aquest nivell de protecció fa que estigui prohibit l'ús d'arts de palangre de superfície en aquest punt del litoral.

El Departament va puntualitzar que l'afectació a espècies protegides amenaçades no únicament és delicte, sinó que pot comportar penes tipificades pel codi penal i especialment quan es tracta de casos com aquest, que tots els indicis apunten que es tracta d'un acte furtiu.

Davant d'aquests episodis puntuals furtius a la costa del Montgrí i les Medes, la Direcció General del Medi Natural ha augmentat els esforços de vigilància a la zona.