El poble de Sant Martí Vell té alguna cosa a dir respecte el Pla d'Ordenació Urbanístic (POUM) aprovat per l'Ajuntment. En concret, 90 persones de les 169 que hi estan empadronades han presentat al·legacions abans que ahir, es tanqués el termini d'exposició pública. Aquestes 90 persones representen el 53,2% dels veïns del municipi. De la mateixa manera, 309 persones residents no empadronades o vinculades al municipi també han recolzat aquesta al·legació conjunta.

Els veïns, que han creat la plataforma Salvem Sant Martí Vell, afirmen que les al·legacions "no emparen interessos privats sinó que defensen els valors històrics i paisatgístics i dels seus ciutadans". I, igualment, indiquen que "no s'oposen a la necessitat d'un pla d'ordenació urbana" ni "fer un disseny estratègic de futur per al municipi".

Entre les raons que argumenten destaquen un "creixement excessiu, immobiliari i de població, en contradicció amb els objectius del Pla Territorial de les comarques gironines", i també amb els criteris "sobre desenvolupament sostenible i sobre definició del perímetre de sòl urbà que persegueix la Llei d'Urbanisme".

Respecte al procés de redacció, la plataforma veïnal critica el consistori per no haver involucrat al poble: "Hi ha hagut una manca de participació ciutadana en el procés de modificació de la primera versió del POUM aprovada també inicialment". Justament sobre aquesta "primera versió", arguemnten que hi ha hagut una "ampliació injustificada del sòl urbà i del nou sòl urbanitzable al nucli", així com "usos excessius en sòl no urbanitzable com nous habitatges o equipaments".

Així mateix apunten un "dimensionament excessiu de les dotacions públiques (zones verdes, equipaments, viari i equipaments)" ja que el Pla d'Ordenació "no fonamenta raonadament les necessitats reals i que, en conseqüència, requereixen un creixement exagerat de sòl edificable per a l'obtenció gratuïta de sòl públic".

Finalment consideren que l'actual plantejament proposa un "conflicte d'interessos privats i públics d'alguns membres de l'equip de govern municipal". Aquestes al·legacions es van presentar ahir, l'últim dia per poder presentar-les durant l'exposició pública.