Un total de 27 ajuntaments de les comarques gironines han demanat ajudes al Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) per tal de millorar 40 urbanitzacions amb dèficits. Es tracta, en concret, de la primera convocatòria de la llei de millora d'urbanitzacions amb dèficits, que ha obtingut un gran èxit tant a les comarques gironines com al conjunt de Catalunya: a tot el país, han estat 128 poblacions les que han demanat acollir-se a aquestes subvencions. En total, la convocatòria preveu atorgar ajudes per valor de 10 milions d'euros, a les quals es podran acollir una trentena d'urbanitzacions.

Les subvencions es destinaran a cofinançar la redacció dels programes per regularitzar la situació urbanística de les urbanitzacions, completar-ne les obres o proveir-les de serveis. La Generalitat té previst resoldre l'atorgament d'ajudes abans de finals d'any.

A l'hora de concedir les subvencions, es prioritzaran els municipis amb una major quantitat d'urbanitzacions i es tindrà en compte la supefície del terme municipal ocupada per aquestes àrees i els dèficits de serveis bàsics, entre d'altres. De la mateixa manera, també es prioritzaran els projectes que -d'acord amb el que estableix la llei- preveguin una reducció de l'àmbit a urbanitzar.

Aquestes ajudes sorgeixen a partir de la llei aprovada pel Parlament el mes de març passat, que té com a objectiu afavorir la finalització de les obres d'urbanització i la dotació dels corresponents serveis amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent que hi viu i assolir la seva integració al municipi del qual formen part.

Els 10 milions d'euros que es distribuiran entre els ajuntaments serviran per elaborar programes d'adequació, de manera que es portin a terme les actuacions administratives necessàries per iniciar i executar la regularització de les urbanitzacions, completar-ne les obres, proveir-les de serveis i, si es pot, reduir-ne l'àmbit d'urbanització.