Unes maniobres militars realitzades per l'exèrcit de la base de Sant Climent Sescebes amb tir real han provocat en els darrers dies dos incendis a la comarca. Els agents rurals han aixecat acta dels fets per investigar si els fets suposen o no una negligència. Des de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Figueres han reclamat "fortes sancions" per aquesta situació, ja que, segons diuen, la forta sequera i la tramuntana desaconsellaven realitzar aquest tipus d'actuacions.

Els dos incendis han tingut lloc entre la setmana passada i principis d'aquesta. El darrer, de més dimensions, es va declarar dilluns passat, segons va explicar la candidatura, per les maniobres que l'exèrcit de la base empordanesa duia a terme amb tir real al voral de la pista d'accés a Requesens des del poble de Vilartolí. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han confirmat que precisament dilluns un foc va cremar 9,5 hectàrees a la base militar, que es va iniciar prop de les dotze del migdia i va ser controlat cap a quarts de vuit del vespre.

Sequera i tramuntana

Segons la candidatura, la forta sequera i la tramuntana desaconsellaven fer-ho, "però es va tirar endavant amb aquest trist resultat". L'altre foc va tenir lloc la setmana passada, tot i que no ha estat possible concretar-ne la data. Per aquest motiu, des del Departament de Medi Ambient han informat que els agents rurals han aixecat un acta per investigar els fets, que es remetrà als serveis jurídics per tal de determinar si es tracta d'una negligència o no. Tot i que Diari de Girona també ha intentat contactar amb la base per obtenir la seva versió dels fets, no ha obtingut resposta.

Des de la CUP reclamen que l'expedient obert pels agents rurals tiri endavant, "tal com passaria amb qualsevol comportament negligent, i que no quedi arraconat en un calaix".

Així mateix, exigeixen que "la sanció sigui exemplar, tenint en compte els centenars d'incendis ocorreguts al llarg dels anys i provocats per les mateixes causes". A més, insisteixen que les sancions "no siguin només de caire econòmic".

Amb tot, el partit remarca que la zona on s'han produït els incendis manté "un alt valor ecològic amb espècies de vertebrats amenaçades en l'àmbit europeu i a menys de 500 metres de diverses zones protegides a Europa".

Per aquest motiu, la CUP figuerenca considera que "no pot ser que, per seguretat, els caçadors hagin d'estar a més de 50 metres d'una via per disparar i, en canvi, l'exèrcit ho pugui fer des del mateix voral". "No pot ser que comportaments que serien fortament castigats si els realitzés qualsevol particular es passin per alt a l'exèrcit", insisteixen.

Comprovar els permisos

En aquest sentit, des de Medi Ambient asseguren que, en la investigació on s'inclouran els fets, es decidirà si hi ha hagut negligència perquè, segons expliquen, cal veure si les maniobres es podien dur a terme.