El PSC de Girona no ha inclòs finalment cap partida relativa al desdoblament de la carretera N-II en les seves esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat, malgrat haver anunciat que ho faria, però en canvi els diners per accelerar el desdoblament d'aquesta via s'inclouran en els gairebé 600 milions euros que es destinaran a infraestructures en el marc de la disposició addicional tercera de l'Estatut. Segons va explicar ahir el diputat gironí Àlex Sáez, aquest assumpte es tractarà en la propera reunió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, prevista cap al mes de gener, i dels 600 milions d'euros, "una part molt important" aniran a parar al reclamat desdoblament de la N-II.

Fa unes setmanes, quan es van conèixer els pressupostos de l'Estat, el PSC gironí va mostrar el seu malestar perquè les partides incloses per desdoblar la N-II eren molt minses, i va anunciar que presentaria esmenes per engreixar-les. Finalment, però, la fórmula no serà aquesta, sinó que els diners s'obtindran gràcies a la disposició addicional tercera de l'Estatut.

En aquest sentit, Sáez va detallar ahir que la important xifra que surti de l'acord bilateral per a la N-II servirà especialment per desencallar el tram sud, el que uneix Tordera-Maçanet-Sils i que compta amb trams aturats. Segons els socialistes gironins, les gestions que estan realitzant la Generalitat i els parlamentaris gironins davant de Foment permetran resoldre "les dificultats burocràtiques" que han endarrerit els treballs en aquesta zona. Per això, preveuen que el desdoblament de la N-II experimenti "grans avenços" durant el 2010.

Les esmenes dels socialistes gironins -que tenen un valor de gairebé dos milions d'euros i que es poden donar per aprovades perquè ja estan pactades amb el Govern estatal- serviran, bàsicament, per reforçar temes de cultura i recerca. La principal partida seran els 400.000 euros que es destinaran a l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), recentment inaugurat al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, tot i que també destaquen els 250.000 euros que aniran al Museu Thyssen (que se sumen als 6,5 milions que ja hi ha previstos d'aquí al 2013). La mateixa quantitat s'emportaran el Centre el Canal de Salt i les sales multiusos de Campdevànol i Santa Cristina d'Aro.

Pel que fa a la resta de formacions, Sáez va considerar que CiU, amb la seva esmena a la totalitat, ha perdut "qualsevol legitimitat" per defensar emenes parcials de les comarques gironines. Segons el PSC gironí, CiU "s'ha negat al diàleg, a l'acord i a la millora" del pressupost per a Girona, de manera que "tot el que faci és pura comèdia". La federació nacionalista, per la seva banda, va presentar ahir 800 esmenes als pressupostos, en considerar que són "els pitjors" de la democràcia, i va assegurar que un dels seus principals objectius serà, precisament, accelerar el desdoblament de la N-II.

El diputat gironí d'ERC, Francesc Canet, finalment, va recordar que els pressupostos ja eren "molt negatius" per a les comarques gironines, i no es va mostrar optimista pel que fa a la voluntat del PSOE a accedir a les demandes "d'unes comarques que han estat tradicionalment menystingudes". Per això, Canet va considerar que els tres diputats gironins del PSC haurien de fer-se valer per "pal·liar aquesta injustícia", tot i que no n'estava del tot convençut. Per això, els dóna de temps fins a l'aprovació definitiva dels comptes de l'Estat: "Si llavors no han aconseguit satisfer demandes ben fonamentades i, sobretot, no han fet girar com un mitjó algunes partides, com la de la N-II, deixarem constància que hauran fracassat en la defensa dels interessos dels ciutadans de les comarques gironines. La pressió i la responsabilitat són seves", va afirmar.