L'Ajuntament de Lloret no ha pogut congelar les ordenances fiscals en la seva totalitat i s'ha vist obligat a apujar els serveis d'aigua, escombraries i aparcaments. Tot i això l'increment no ha estat només en l'àmbit impositiu ja que el govern (CiU, PP) també ha pogut bonificar les famílies nombroses.

Així, d'una banda el primer tram de l'aigua s'augmentarà un 2,3% perquè s'ha disminuït el consum en uns 200.000 metres cúbics. Aquest fet suposa que les mesures d'estalvi que ha adoptat la ciutadania encariran el servei perquè s'han de sufragar les despeses mínimes per garantir-lo.

Pel que fa a la taxa d'escombraries el consistori també ha hagut d'apujar-les un 1,71% perquè s'ha augmentat la recollida selectiva i, per tant, el servei s'ha encarit. Aquest increment el comparteix Lloret amb altres municipis ja que l'obligació de la recollida selectiva va lligada a un augment de la despesa perquè resulta necessari un tracte diferencial amb la resta de brossa. Tracte que a vegades passa per la incorporació de més treballadors degut a que la progressiva instal·lació de nous contenidors de reciclatge en bona part dels pobles comporta un volum de feina afegit que s'ha de realitzar.Tret d'aquests tres serveis, Lloret ha mantingut intactes la resta d'impostos per "minimitzar la pressió fiscal del contribuent". Fins i tot, ha pogut acompanyar la congelació de l'impost de béns immobles (IBI) d'un increment del 50% en les bonificacions adreçades a les famílies nombroses que passar a tenir una exempció de 60 euros sobre el rebut de l'IBI. L'esmentada bonificació significarà un estalvi d'entre un 20% i un 50% del rebut mitjà de l'impost de béns i immobles d'un pis.

Limpost de circulació, l'ICIO, l'IAE, la plusvàlua, les taxes administratives de l'ocupació de la via pública, llar d'infants, mercat municipal i setmanal i instal·lacions esportives.

L'Ajuntament tossenc tampoc pot congelar totes les ordenances fiscals

El govern de Tossa (CiU), igual que el de Lloret, tampoc ha pogut congelar la totalitat de les ordenançes i mantenir-les al nivell de l'any anterior. Per això ha incrementat en un 3% l'impost sobre les escombraries i en un 2% l'IBI.

L'augment de l'impost d'escombraries es deu, bàsicament, a que la taxa que ha de pagar el consistori a l'abocador ubicat a Lloret també s'ha incrementat cosa que ha dut al govern a fer efectiu aquest increment per poder pagar el servei.

L'oposició es mostra dividida. Mentre el PSC hi vota en contra EUiA hi dóna el seu suport amb crítiques a Hisenda

Blanes és l'únic poble de la Selva marítima que ha optat per congelar la totalitat de les ordenances fiscals. El regidor d'Hisenda, Joan Burjachs (CiU), assegura que la decisió ve motivada perquè els municipis "han de ser els que menys apugin els impostos per ajudar els ciutadans ara que hi ha crisi".

El PSC no està d'acord a congelar els impostos i en defensa una rebaixa per dues raons. En primer lloc argumenta que des de fa 15 anys les ordenances es pugen en funció de l'IPC i com aquest darrer any aquest índex està en un -1%, seguint aquest criteri "ara s'haurien d'abaixar". En segon lloc els socialistes afirmen que desconfien del govern perquè no els ha "facilitat informació econòmica" i "ha provocat un forat de 5,6 milions d'euros el 2008".

Els federalistes d'EUiA sí han donat suport a les ordenances però amb crítiques a Burjachs. Manifesten que si el regidor d'Hisenda va apujar les ordenances fiscals l'any passat en un 4,5% seguint l'increment de l'IPC hauria estat lògic que aquesta vegada les rebaixés un -1% utilitzant el mateix argument emprat el darrer cop. No obstant això, EUiA considera ser conscient que les finances de l'Ajuntament "estan malament" i considera que abaixar els impostos "podria ser temerari".

L'equip de govern de Caldes (PIC) va veure's obligat a congelar totes les taxes perquè tota l'oposició (PSC, CiU, ERC i ICV) estava en contra que dues taxes s'augmentessin

El ple de Caldes havia d'aprovar ahir les ordenances fiscals per al 2010. En concret, es volia augmentar la taxa de clavegueram passant dels 1,7 euros per trimestre i usuari als 5 euros, i el tant per cent que pagaven fins ara de l'aigua que gastaven havia de passar del 26% al 50%. Per altra banda, també es volia augmentar la taxa d'expedició de documents urbanístics; passant dels 6 euros actuals per una obra menor a 60 euros. Finalment, però, a petició del PSC i perquè tots els grups de l'oposició hi estaven en contra, l'alcalde, Joan Colomer, veient que les ordenances es tombarien -tot i que es congelaven la majoria de taxes i impostos-, va decidir treure l'augment d'aquestes dues taxes i congelar-les. El ple les va aprovar per unanimitat i l'alcalde va lamentar que l'oposició no l'hagués avisat que votarien en contra en la comissió informativa prèvia.

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners va aprovar ahir les taxes i impostos per al 2010, on destaquen l'augment de l'aigua en un 3,39 de promig

El ple de Santa Coloma de Farners va debatre i aprovar ahir en ple extraordinari els nous preus per a les taxes i impostos del 2010. En concret, per a l'any vinent a més de l'augment del rebut de l'aigua, la taxa per la recollida de les escombraries també, en un 0,65% de promig; la de l'escola d'adults també s'apuja en un 1,5% i el preu de l'escola bressol, en un 1%. D'altra banda, la resta d'impostos en la seva majoria queden igual que l'any passat, com ara l'IAE, l'ICIO.

Un impost que també varia de cara a l'any vinent és l'IBI (impost de béns immobles), aquest se li rebaixa el seu coeficient passant del 0,89% al 0,88% com a resultat d'un procés de regularització. L'alcalde, Antoni Solà (CiU), assegura que s'han congelat la majoria d'impostos per la crisi econòmica.