La liberalització del mercat energètic ha comportat als ajuntaments més problemes dels que s'esperaven. La legislació estableix que els contractes que superen els 10 kW han d'entrar al mercat lliure a través d'una comercialitzadora, i si no ho fan, la penalització actual és d'un 5% trimestral, però pot arribar fins al 20% l'abril de l'any que ve. El problema és que, malgrat la liberalització del mercat, els consistoris es queixen que no estan rebent, per part de les operadores, ofertes que s'ajustin a les seves necessitats: o no n'arriben o no són assumibles per a les seves finances. Davant d'aquesta situació, el diputat gironí d'ERC al Congrés, Francesc Canet, presentarà una proposició no de llei demanant a l'Estat que intervingui per pal·liar la situació.

I és que tots els ajuntaments consultats per Diari de Girona coincideixen a assenyalar que cal fer-hi alguna cosa, perquè les finances locals es troben en una situació delicada, especialment en època de crisi, i aquesta situació només els perjudica. En alguns casos asseguren que no han percebut cap interès de les comercialitzadores per fer-los ofertes adaptades a les seves necessitats, de manera que encara no s'han decidit a entrar al lliure mercat i per tant paguen el sobrecost, mentre que d'altres sí que han procedit a la contractació però consideren que paguen més que abans. Per això, ja s'han alçat algunes veus a favor de fer un front comú, a través dels consells comarcals o la Diputació, per tal de negociar conjuntament i aconseguir un millor preu.

Aquesta mesura afecta només els contractes que superen els 10 kW, mentre que els consums situats per sota poden escollir entre entrar al mercat lliure o continuar a la tarifa d'últim recurs, on una comercialitzadora està obligada a donar-los subministrament sense ser penalitzats. Per això, Canet proposa que els serveis essencials dels ajuntaments (enllumenat públic, centres d'educació obligatòria, guarderies, residències i centres de gent gran, centres de serveis socials, albergs i serveis públics en general) estiguin considerats dins d'aquest últim grup. A més a més, sol·licita que el Govern actuï com a mediador davant de les operadores del sector instant-les a oferir unes millors condicions als consistoris, i que se suspengui sine die la penalització als ajuntaments que de moment no entrin al mercat lliure.