Ha trigat dos anys però finalment el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha declarat invàlid l'acord signat el 2007 entre l'anterior govern de Tossa (PSC, ERC) i la policia local del municipi per no tenir cap validesa legal. També ha desestimat el recurs contenciós que va interposar el cos policial contra l'actual Ajuntament (CiU) per no donar compliment als mateixos.

Els fets es remunten al 28 de febrer del 2007, quan l'aleshores govern bipartit encapçalat per Pilar Mundet (PSC) va donar ales a les revinidacions dels agents municipals sense consultar-ho ni votar-ho en el ple municipal ni tampoc realitzar els tràmits legals pertinents. Reivindicacions que, entre altres coses, i tal com explica l'actual alcaldessa, Imma Colom (CiU), reclamaven que els funcionaris del cos i els seus familiars directes estiguessin assegurats en una mútua privada.

L'actual govern municipal explica que Mundet va assegurar públicament que resultaria necessari investigar "si els molts casos de baixes laborals dels agents que hi va haver en aquella època eren una forma de pressió per reivindicar millores laborals".

Amb l'adveniment de les eleccions municipals esdevingudes el maig d'aquell mateix any i el consegüent canvi de govern -CiU va obtenir majoria absoluta- els acords signats van quedar aparcats perquè el nou equip convergent no va voler donar compliment a la totalitat de millores laborals que havia signat l'anterior equip de govern.

Les raons del jutge

Per sustentar la seva decisió, el magistrat és clar en el seu pronunciament en manifestar que el document signat en el qual consta com a encapçalament "reivindicació del col·lectiu de la policia local" no ha respectat els procediments negociadors estipulats per llei ni les formes marcades per normativa legal. Un acord d'aquestes característiques hauria d'haver estat sotmès a votació plenària i no fer-se de manera oculta a la resta de formacions polítiques amb representació municipal.

Per totes aquestes raons, el jutge considera que el document signat entre l'anterior govern i els representants de la policia local no pot considerar-se "de cap manera com a pactes de condicions laborals". En base a això, el recurs contenciós presentat pels agents queda desestimat.

D'altra banda, l'actual equip de govern fa especial incisió en el fet que el document no va tenir el suport de tots els delegats de personal, entre altres coses, perquè es tractava d'unes reivindicacions específiques d'un col·lectiu concret de treballadors municipals.