Tècnics de fauna del Departament de Medi Ambient van albirar dijous, a cinc milles de la costa del cap de Creus, a les aigües del canó submarí, un grup d'una vintena de dofins llistat. Es tracta d'un dels grups més nombrosos i amb cries que s'han observat d'aquesta espècie, que no sol acostar-se a la costa després de l'epidèmia que van patir fa dos anys, que va suposar posar en marxa un pla per atendre els ?exemplars que quedaven avarats al litoral.

Els albiraments es van fer en unes prospeccions rutinàries als espais protegits de la comarca que porta a terme el Departament de Medi Ambient. Els tècnis estaven a prop de l'àrea on hi ha el canó submarí, que és una zona d'afloraments submarins i de concentració de nutrients. Just això ho aprofiten els cetacis i aus marines amansades, com els ocells de tempesta o baldrigues de tres espècies diferents. Els tècnis van poder veure un grup de dofins d'aquesta espècie (Stenella coeruleoalba), coneguda com a dofí llistat, que nedaven en grup per les aigües del canó sumbarí. Es tracta de diversos exemplars adults, però també tres o quatre cries. A l'estiu s'havien fet molt poques observacions d'aquesta espècie.

Segons la Generalitat, és "una bona notícia per a la dinàmica poblacional de l'espècie" i la seva conservació, tenint en compte l'afectació que els va suposar l'epidèmia fa dos anys, quan es va posar en marxa el "Pla Ulissses" per a l'atenció de dofins avarats a la costa.

El dofí llistat, tot i ser una de les espècies que més habitualment es troba atrapat a la costa, viu a certa distància. És una altra espècie, el dofí mular (Tursiops truncatus), que s'acosta més i fins i tot a vegades pot ser vist des del litoral.

Durant la jornada de dijous, els tècnics també van veure altres espècies de gran valor, com importants concentracions de baldriga valear (Puffinus mauretanicus) i baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan) dins la zona protegida per a aquestes aus amenaçades d'extinció al litoral del cap de Creus.