El departament de Medi Ambient preveu iniciar aviat l'estudi sobre els efectes del canvi climàtic al delta de la Tordera. Si més no així ho va anunciar fa uns dies en roda de premsa el conseller de Medi Ambient i Habitatge Francesc Baltasar (ICV). El treball es realitzarà de forma paral·lela a l'estudi d'innivació a les muntanyes de Catalunya i té com a objectiu esbrinar fins a quin punt està afectat aquest espai natural per tal de poder-hi aplicar polítiques de preservació.

Des del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya asseguren que la metodologia d'investigació serà semblant a la utilitzada per a la relització del mateix estudi al delta de l'Ebre i que va concloure que resulta possible minimitzar els efectes del canvi climàtic en aquest emplaçament durant els propers 100 anys així com evitar afectacions directes en zones poblades a partir del 2050.

Està previst que per a realitzar una anàlisi en profunditat els investigadors facin una tasca de documentació que es remunti, com a mínim, a principis del segle passat i finals del XIX. Amb l'ús d'hemeroteques i consultes en biblioteques el Departament de Medi Ambient vol trobar informació respecte de marees, inundacions i altres episodis ocorreguts al llarg del temps i que hagin afectat notablement tota l'àrea del delta de la Tordera.

Amb tot aquest mostreig, es permetrà descobrir si hi ha fenòmens que succeeixen de forma periòdica en punts concrets d'aquest espai per qüestions naturals o bé si amb el pas del temps i la progressiva industrialització s'estan generant greus alteracions d'aquest ecosistema.

Probablement la manca d'aportació de sediments al delta sigui un dels punts que destaqui l'estudi ja que en diversos trams del riu no hi ha aigua a la superfície a no ser que hagi plogut en abundància. La salinitat de les capes freàtiques també serà un aspecte destacat tot i que les dessaladores instal·lades en aquest indret contribueixen a minimitzar aquest efecte al delta de la Tordera.

El precedent de l'Ebre

D'altra banda, l'estudi sobre l'afectació del canvi climàtic al delta de l'Ebre que es va presentar el passat abril concloïa que si no s'estableixen mesures correctores els sistemes naturals situats a la línia costanera corren risc de retrocedir. En concret les llacunes de les Olles, Canal Vell, Garxal, Calaix de Buda o l'Encanyissada i les zones humides de l'illa de Sant Antoni, Buda o el riu Migjorn.