S'estima que quatre de cada cent persones de més de 65 anys a les comarques gironines són víctimes de maltractaments. Quasi cap ho declara. De fet, es calcula que només un 20% dels casos acaben en denúncia. La majoria d'agredits pateix en silenci fins que les infermeres, metges o treballadors socials que els atenen descobreixen l'abús.

El perfil de l'ancià maltractat és el d'una dona que rep abusos per part del seu cuidador. En un 85% d'aquests casos, l'agressor pertany a l'entorn familiar de la víctima. Aquests maltractaments passen, segons els experts, perquè els cuidadors no estan capacitats per fer-ho. La majoria no tenen la formació adequada per atendre adequadament aquest col·lectiu. El parentiu entre víctima i agressor, a més, dificulta que l'abús acabi en denúncia, amb la qual cosa s'entra en una espiral de maltractaments que passa desapercebuda.

L'agressió física no és l'únic abús que pateix la gent major de 65 anys. També són freqüents els casos d'expoliació econòmica, una situació que es produeix quan el cuidador se'ls queda la pensió, o d'altres com la sobremedicació o el maltractament psicològic.

Col·lectiu oblidat

Són moltes les veus que asseguren que la violència a la gent gran és la gran oblidada per la justícia. Actualment hi ha pocs estudis que posin xifres als abusos a aquest col·lectiu i contribueixin així a fer més visible aquesta xacra.

Les estadístiques existents, a més, presenten dades molt variables. Precisament la inexistència d'estadístiques més concretes és una de les queixes que la Federació d'Associacions de la Gent Gran de Catalunya ha fet arribar aquest mes al Parlament.

"Hi ha un absolut desconeixement sobre les xifres de maltractaments als majors de 65 anys i, com a conseqüència, també de la tipologia de l'abús financer. A hores d'ara no es disposa de cap registre oficial de casos", assegura la Federació.

Per posar remei a aquest desconeixement,Girona va posar en marxa el 2007 el primer protocol a Catalunya d'actuació contra la violència a la gent gran amb l'objectiu de fer més visible aquesta problemàtica, sovint silenciada. Dos anys després del naixement d'aquesta eina, ara es treballa per posar xifres a aquest tipus de maltractament. "Volem veure què està passant realment i posar-hi remei. El nostre objectiu és treballar en xarxa i aprofitar els recursos de les diferents institucions com ara ajuntaments i consells comarcals", assegura el magistrat Gonzalo Ferrer, que és el portaveu de la comissió institucional gironina de la violència domèstica, que té un grup de treball específic per a la violència contra la gent gran.

El doctor Àngel Guevara aplaudeix que s'hagi activat un protocol d'aquestes característiques a la província de Girona. "Fins al 2007 no hi havia cap eina específica d'àmbit jurídic per actuar contra els abusos als ancians. Hi havia protocols per als menors i per a la dona, però no n'hi havia cap per a la gent gran", explica.

Societat envellida

"Estem en una societat més envellida i la gent gran sovint és un col·lectiu més dèbil. Hem de treballar per donar una resposta més eficaç i evitar que es pugui actuar contra les persones de més de 65 anys", assegura el magistrat Gonzalo Ferrer.

Es calcula que el 2035 l'esperança de vida a Catalunya serà de 85 anys i que més del 40% de la població tindrà 65 anys o més. Per això, els experts, com el doctor Àngel Guevara, membre del grup intercol·legial, diuen que cal augmentar la conscienciació de la població per acabar amb els maltractaments als ancians.