El punt d'inspecció fronterera (PIF) de l'aeroport de Girona ha despatxat les primeres partides de mercaderies importades de tercers països. Diferents tipus de bolets –rovellons i rossinyols- procedents de Tabarka, Tunísia, han estat els primers productes en utilitzar el PIF després que a principis de setembre l'equipament rebés el vistiplau de la Unió Europea per començar a funcionar. L'empresa importadora, Bages Cargol S.L. de Fonollosa (Bages), ja ha utilitzat aquesta duana de mercaderies aèries per a dues operacions amb un total de 3.000 quilos. La previsió és que durant la temporada de bolets a Tunísia, l'empresa utilitzi el PIF unes cinc vegades a la setmana.

El PIF fa de duana per a les mercaderies que arriben a les comarques gironines i es troba en un edifici al costat de la pista de l'aeroport Girona-Costa Brava. Després de passar els controls pertinents de la Unió Europea, la subdelegació del govern espanyol va anunciar a principis de setembre que el punt d'inspecció fronterera ja estava llest per rebre i inspeccionar els primers productes. Només calia que els empresaris comencessin les importacions. Ara, ja es pot dir que el PIF ha entrat en funcionament amb les primeres importacions.

Aquest equipament permet fer revisions sanitàries de diferents productes procedents de països de fora de la Unió Europea. A més, evita que els empresaris hagin de desplaçar les mercaderies per passar els controls pertinents fins a Vitoria o Amsterdam, els dos punts equipats amb PIF que els empresaris gironins utilitzen més sovint, i també suposa un estalvi de despeses.

La previsió inicial és que el PIF aculli 650 operacions anuals i que mogui 10.000 tones de mercaderies. Essencialment servirà per a importacions de productes d'origen animal, vegetals o productes farmacèutics.