Les empreses dedicades als creuers turístics estan interessades que Roses sigui una de les destinacions. Així ho va confirmar dimarts la Generalitat a l'alcaldessa de Roses (PSC), Magda Casamitjana, que està treballant en els tràmits. Es tractaria d'unes rutes especialitzades en cultura, patrimoni i natura. Els vaixells hauran de fondejar a la badia fins que no es disposi del nou braç que permetrà atracar a la costa.

"Volem fer arribar un tipus de creuers molt especialitzats en cultura, gastronomia i medi natural, petits, anomenats de luxe" ha explicat l'alcaldessa (PSC), Magda Casamitjana, que remarca que "no volem fer la competència a Palamós, serà un altre tipus de destinació". Aquesta primera idea es va donar a conèixer a la Generalitat, que els ha confirmat aquesta mateixa setmana que "les empreses els han dit que sí, que és un bon producte que està entrant bé" al sector interessat a plantejar escales a Roses. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha començat a requerir i tramitar tot el necessari perquè puguin arribar a Roses.

En primer lloc, Casamitjana ha explicat que estan elaborant les rutes i paquets turístics que es podran oferir a les empreses. "Haurien de ser de tota la comarca, visitar el parc natural, donar joc a pobles com Vilabertran, Peralada, patrimoni com Sant Pere de Rodes o la Ciutadella" i d'altres com les ja creades, les rutes "per descobrir el món del vi, la pesca o l'oli". Es tractaria d'una mena d'oferta diferent de la que ofereixen avui els ports catalans. El primer esbós que està en mans de la Generalitat els serveix per començar a promoure el futur producte en fires especialitzades com la de Miami el març de l'any vinent o incloure Roses com a destinació. La de Miami juntament amb la de Canes són les dues fires més importants. A la primera, l'Ajuntament encara no hi podrà ser present directament perquè no disposarà del projecte acabat, però sí a Canes.

Paral·lelament a l'elaboració de rutes han començat la resta de tràmits. S'ha advertit el capità marítim del Port de Roses perquè els informi de tot el que es requereix perquè els vaixells puguin fondejar a la badia i amb llançadores traslladar els passatgers fins a la costa. També es contractarà una assegurança que es requereix per poder portar a terme l'activitat.

Respecte a la data en què podrien començar a rebre creuers, Casamitjana ha manifestat que són conscients que "a Palamós van començar el 1997 i fins al 2007 no van rebre vaixells, així que és una proposta de present, però sobretot una aposta de futur". El que tenen clar és que han de començar a tramitar-la encara que no tinguin el nou braç del port que permetrà als vaixells arribar fins a la costa. Actualment per les característiques del moll no hi ha suficient calat per atractar. L'Ajuntament va presentar el projecte a Ports fa un any amb diferents possibles ubicacions (port pesquer, esportiu o bocana de Santa Margarita) i preveuen que en un futur es pugui construir. Abans, però, esperen que ja arribin els creuers.