La Plataforma per Susqueda, entitat veïnal de defensa del medi ambient, denuncia que estan apareixent petits abocadors incontrolats amb cúmuls de deixalles al voltant del pantà de Susqueda i a les voreres de la mateixa presa. Per posar-hi fi, el 14 de novembre organitzarà una recollida de deixalles juntament amb el consistori local perquè, com explica la Rosa, membre de la Plataforma, "és vergonyós el que fa la gent; n'estem tips, de veure la porqueria".

Per tot això, han reclamat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que actuï, així com Fecsa Endesa i el Departament de Medi Ambient en general per poder vetllar per una zona "més controlada i neta".

I és que, segons l'entitat, els caps de setmana és quan aquesta activitat té el seu punt més àlgid perquè grups "de pescadors estangers van a fer pesca i ho deixen tot per terra i brut". Un tema que, com remarca l'alcalde, Joan Mercader (JpS), és de difícil solució ja que s'ha reclamat la presència dels agents rurals "i la Generaliat diu que vénen però no es veu res, tot i que això tampoc és la solució".

El fet més trist, explica el batlle, és l'incivisme de la gent perquè recorda que l'any passat "vam instal·lar uns cartells d'avís" on es pot veure la prohibició de fer foc i abocar deixalles a la zona; unes prohibicions, però, a les quals no es fa cas, es lamenta.

Campanya de conscienciació

El manteniment d'aquesta zona és a càrrec de l'explotadora del pantà Fecsa-Endesa i, l'Ajuntament assegura que la companyia "hi ajuda una mica" però que "no pot ser que tres cops l'any s'hagin d'organitzar recollides". Per això, Mercader va anunciar que està en converses amb el Consell Comarcal de la Selva per tal d'iniciar una campanya de caps de setmana per editar tríptics que conscienciïn la gent que va al pantà a passar-hi el dia. Alhora, Mercader espera que es pugui aconseguir la instal·lació de contenidors a la zona "tot i que considero que no n'hi hauria d'haver" i, alhora, demana més implicació dels agents rurals per poder fer que la imatge del pantà i la zona no es converteixi en la d'abocadors petits a l'entorn d'un dels símbols de la població, l'embassament.

La neteja de brossa comptarà amb l'ajut d'agrupacions de pescadors i caçadors de Sant Hilari Sacalm, Susqueda i veïns de les poblacions del voltant, que protestaran per l'estat del pantà.