La ciutat de Figueres tindrà un centre pilot d'innovació i emprenedoria amb l'objectiu d'inserir els estudiants a les empreses i potenciar-ne la relació. L'Ajuntament de Figueres i la Universitat de Girona (UdG) han acordat la seva col·laboració per tal de formar estudiants, més enllà de la capitalitat gironina, a través d'un projecte que oferirà seminaris i cursos amb estades a empreses properes a les zones frontereres. Segons va explicar l'alcalde, Santi Vila, el projecte iniciarà la seva primera fase el mes de febrer a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Figueres, les activitats i, un cop es dugui a terme el centre, es faran al firal, tot i que encara no se n'han donat dates.

Figueres i la UdG, juntament amb Lleida, Saragossa, Perpinyà, Andorra, Tolosa II i Tolosa III participen al projecte Transversalis, eix prioritari del programa de la Comunitat Europea Interreg per reforçar la integració transfronterea en l'àmbit econòmic, de la innovació i del capital humà. Dins d'aquest projecte, que té un pressupost de 2,7 milions d'euros i una duració de tres anys, es focalitzen set accions específiques, de les quals tres, amb un pressupost total de 1,1 milions d'euros, es coordinaran des de la universitat gironina.

Formació integral

En aquest sentit, l'objectiu és fomentar la insersió dels estudiants a les empreses i la potenciació de la relació entre elles mitjançant la creació d'aquest centre pilot d'Innovació i Emprenedoria, que s'ubicarà al centre de formació integral previst al polígon firal i on, fa anys, es va posar la primera pedra per dur-hi a terme l'anomenat Palau Firal.

Estendre el projecte

El centre d'innovació pretén ser, segons els organitzadors, un pla pilot perquè, en un futur, s'estengui a altres zones de l'àrea fronterera i se'n creïn d'altres aprofitant futurs ajuts del programa europeu. A banda d'això, també està previst que el programa tingui com a principal objectiu integrar uns 150 estudiants -50 dels quals que siguin de la universitat gironina- a les empreses amb estades de 300 hores durant tres mesos, així com la realització de cursos i seminaris. ERC va assegurar mostrar-se sorprès per l'acord al qual va arribar l'equip de govern "sense haver comunicat un projecte als grups de l'oposició".