CiU i PSC de Castelló d'Empúries entregaran la setmana vinent a l'oficina antifrau de la Generalitat documentació perquè s'investigui si el regidor del PP (a l'equip de govern), Julià Genovés, ha comès un delicte de prevaricació i tràfic d'influències en referència a la seva relació amb una empresa que, segons els dos grups, amb els canvis introduïts al POUM per l'actual equip de govern (ERC, ECE, PP i M. Dolors del Fresno) hauria tingut més beneficis constructius al sector Les Calandrieres-La Muga Nord. També demanen a l'alcalde que anul·li l'aprovació inicial del POUM perquè Genovés no es va abstenir. L'alcalde (ERC), Salvi Güell, nega les imputacions però demanarà un informe a secretaria per conèixer si s'havia d'abstenir. Genovés havia admès que eren amics i havia assistit a reunions on es negociava el conveni urbanístic.

Durant el govern de CiU i PSC es va negociar el conveni pel sector de la Muga Suberolita amb la promotora en reunions on va assistir Julià Genovés, tal com va admetre, tot i que en qualitat d'amic. Amb el canvi de govern, la tramitació del POUM es va començar de nou i va suposar modificacions al sector on l'empresa té interessos. Mentre el portaveu de CiU, Xavier Sanllehí, assegura que al sector s'ha passat de poder construir 635 habitatges a 1.655, passant d'un coeficient de densitat de 6 habitatges per hectàrea a 16,5, l'alcalde actual assegura que "és fals". Güell sosté que l'empresa té només un 30% i d'una part del sector.

Des de CiU i PSC, però, volen que s'investigui si s'ha comès o no delicte. L'oficina antifrau de la Genera?litat, que es dedica a vetllar per la transparència, l'objectivitat i la legalitat en l'actuació de l'Administració ha de valorar la documentació i en funció d'això decidir si s'envia a la Fiscalia.

L'oposició també actuarà per la via administrativa. Després de consultar els seus serveis jurídics, han registrat un document a l'Ajuntament on es demana a l'alcalde recusar el vot de Genovés en l'aprovació inicial del POUM del mes de setembre perquè per tenir interès s'hauria d'haver abstingut. Sanllehí i el portaveu del PSC, Josep Rodà, van informar que la llei així ho marca i que, en el cas que Güell no prengui mesures, "serà coautor dels fets". Si opta per aquesta postura, els dos grups faran arribar la situació a la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona perquè aturi el procés del POUM.

Entre la documentació que aporten hi ha les intervencions del regidor als plens defensant l'actuació al sector urbanístic. Ho va fer durant l'elaboració del POUM amb CiU i PSC al govern. En aquell moment Genovés era regidor a l'oposició. Sanllehí ha informat que llavors no era necessària la seva abstenció, però aporta les diferents intervencions on defensava els interessos de la promotora.

Els dos grups, quan ja estava a l'oposició, van advertir de l'afavoriment a l'empresa. A la sessió plenària del 10 de desembre del 2008 Genovés responia que "nosaltres assumim que n'hi posem 400 habitatges més (a la zona a urbanitzar), és cert, no ens n'hem d'amagar. Oi que no ens n'amaguem, i per què ho fem? Doncs perquè hem de compensar aquests senyors promotors que no represento però sí que els he representat, i evidentment no estic totalment desvinculat, hi tinc una amistat, amb aquestes persones". Va admetre que en el seu moment per la seva professió "els vaig anar a buscar a Granollers com a promotors, els vaig portar aquí, vàrem comprar amb molt de gust en aquest municipi i encara continuen".

Julià Genovés va preferir ahir no fer declaracions. Ho va fer l'alcalde negant els beneficis en els canvis al POUM cap a la promotora; va manifestar que Genovés només tenia amistat amb els promotors com qualsevol regidor pot tenir amb altres veïns; i que no s'havia d'abstenir i que, en tot cas, també ho havia de fer quan Sanllehí era alcalde. Tot i això demanaran un informe a secretaria i als serveis jurídics de l'Ajuntament per estar-ne segurs.