Fa 27 anys un reial decret va aprovar el Reglament General de policia d'espectacles públics i activitats recreatives que obligava els equipaments de concurrència pública a disposar d'un pla de seguretat. L'any 1995 la llei de prevenció de riscos laborals exigia el mateix però el Museu Municipal de Tossa no n'ha disposat mai malgrat els requeriments fets pels inspectors i ha restat al marge de la legalitat. L'equip de govern (CiU) ha volgut arreglar aquesta situació que amenaçava de ser endèmica i ara es troba immers en la redacció d'un pla d'emergència i autoprotecció per adaptar-se a la normativa.

El regidor de Cultura, Josep Colomer (CiU), explica que va ser l'enginyera municipal qui el va advertir de la manca d'aquest pla que s'està redactant gràcies a una subvenció de 2.500 euros que ha atorgat la Diputació de Girona per mitjà del Pla de Museus Locals de les Comarques de Girona.

Fa dos mesos que s'està redactnat el pla i el regidor expressa la "sort" de què ha gaudit Tossa al llarg del temps perquè no ha passat mai res que posi en perill les vides dels visitants. Colomer indica que, entre altres coses, el museu haurà de començar a senyalitzar la ubicació dels extintors, les sortides d'emergència i els plànols de situació. "No hi havia protocols de seguretat i en cas d'incendi s'hauria de fer un campi qui pugui", emfatitza. L'anterior enginyer municipal era coneixedor d'aquesta situació però "no n'havia fet cas", afegeix.

El Museu Municipal resta obert des de la seva inauguració, l'any 1935. El fet de no disposar del pla de seguretat no ha impedit al museu organitzar diverses exposicions i ampliar el seu fons. L'última adquisició que ha realitzat són unes maquetes navals elaborades per un ciutadà de la vila i que reflecteix cadascun dels vaixells de cabotatge que han treballat a Tossa. Aquestes miniatures sobrepassen la vintena i ara els tècnics municipals estan elaborant un projecte específic per museïtzar-los.

En aquest sentit Tossa ha demanat una subvenció de 18.000 euros per a l'adquisició d'unes vitrines destinades a col·locar-hi aquests vaixells que impedeixin, així, que les condicions climàtiques i el pas del temps els malmetin.

Aquest darrer any el Museu Municipal ha estat objecte de diverses accions com la instal·lació de càmeres de seguretat al pati perquè era un punt cec, la instal·lació de radars que encenen els llums de les obres pictòriques quan detecten persones, la reparació dels humidificadors i la restauració d'obres d'art.

La primera d'aquestes peces pictòriques a reparar és el Pique Nique, d'Olga Sacharoff, que es troba al centre de restauració de la Generalitat.