L'aeroport de Girona continua presentant xifres positives i superant la crisi molt millor que els de la majoria de l'Estat. Després de viure uns mesos de decreixement en nombre de passatgers en la primera meitat de l'any, des d'aproximadament mig estiu ha tornat a presentar xifres positives respecte de l'any anterior. Les últimes que s'han conegut les va donar a conèixer ahir Aena, i no deixen lloc a dubtes: malgrat els moments de crisi, van passar per l'aeroport de Girona 468.915 passatgers, fet que suposa un 1,6% més que l'octubre de 2008. Tot i que pugui semblar un increment insignificant, en l'actual context no deixa de ser important, especialment tenint en compte que la majoria d'aeroports presenten encara xifres negatives.

De fet, la mitjana de tots els aeroports de l'Estat aquest octubre va ser d'un 2,8% menys de passatgers que en el mateix mes de 2008. L'aeroport del Prat, per exemple, va registrar a l'octubre 2.369.990 passatgers, un 4,3% menys que en el mateix mes de l'any passat, i 23.560 operacions, un 12,8% menys. Les mercaderies transportades durant el mes d'octubre al Prat també van baixar un 4,8%.

Operacions

El nombre d'operacions a Girona aquest mes va ser també superior a octubre de l'any anterior, en aquest cas en un 10,7% (el tercer creixement més important a tot l'Estat), mentre que la mitjana espanyola va ser negativa: -8,1%. A Girona, per tant, augmenta el nombre de passatgers i, encara més, el nombre d'operacions aeronàutiques que s'hi realitzen. En canvi, pel que respecta al transport de mercaderies -i malgrat haver entrat recentment en funcionament el Punt d'Inspecció Fronterera- l'aeroport de Girona se situa en un pobre 32è lloc, amb 714 tones transportades, un 80% menys.

Tot i la corba ascendent dels darrers mesos, el nombre de viatgers acumulat dels 10 primers mesos de l'any a Girona és encara inferior al del període gener-octubre de 2008. Girona és en aquest apartat també el vuitè aeroport de l'Estat, però amb un 4,1% menys de passatgers que l'any anterior. En concret, han passat per l'aeroport gironí en aquests deu mesos 4.647.288 viatgers.

Tanmateix, igual que en les xifres d'octubre, els resultats de Girona són notablement millors que els de la majoria d'aeroports espanyols. De fet, no n'hi ha cap entre els 15 amb més trànsit que presenti millora respecte de l'any passat, i tots els que Girona té per davant en el rànquing de passatgers tenen decreixements més importants. També la pèrdua mitjana de viatgers als aeroports espanyols és més alta que la gironina. En concret, més del doble: un 9,3%.

El mes passat el nombre de passatgers va caure un 2,8%, fins als 16,4 milions de viatgers, amb 186.000 vols, un 8,1% menys, en tota la xarxa d'aeroports espanyols. Aena va destacar que el descens dels passatgers "continua moderant-se", ja que ha passat d'una caiguda del 18,9% el març -moment en el qual es van registrar els pitjors resultats- a un descens del 2,8% l'octubre.

El segon, després de Barajas

Entre els principals aeroports per tràfic de passatgers, Madrid-Barajas va tornar a situar-se l'octubre al capdavant amb 4,2 milions de passatgers, un 3,3% més, cosa que representa el segon mes en positiu després d'arrossegar caigudes durant més d'un any (des de juny de 2008). El van seguir el de Barcelona-el Prat, amb 2,4 milions de passatgers, un 4,3% menys; Palma de Mallorca, amb prop de 2 milions de passatgers, un 6,3% menys; Màlaga, amb 1,1 milions de viatgers, un 5,5% menys; Alacant, amb 883.763 passatgers, un 1,3% més; Eivissa, Gran Canària amb 769.717 (-8,9%) i Tenerife Sud amb 610.126 (-5,8%). El volum de mercaderies transportades l'octubre va ser de 56,2 milions de quilograms al total dels aeroports, un lleu 1,1% menys que en el mateix període de 2008.