Unes escales, un pendent massa fort, un cartell que queda massa enlairat per a la vista d'una persona que va en cadira de rodes... En la vida diària hi ha moltes situacions en què una persona discapacitada o simplement d'edat avançada pot patir problemes d'accessibilitat. Això es fa més patent en els petits municipis, ja que sovint no tenen prou recursos per adaptar les seves instal·lacions a les necessitats d'accessibilitat dels seus habitants.

Per això, la Diputació de Girona ha signat un conveni amb ?l'ONCE i la Imserso per tal d'impulsar la redacció de plans d'accessibilitat en 15 municipis gironins. La iniciativa es limitarà a la redacció dels plans i no inclourà la construcció d'obres, però servirà com a full de ruta per als consistoris. El diputat d'Acció Social, Jaume Sitjà (ERC), va reconèixer que en època de crisi serà difícil que els ajuntaments puguin executar les obres, però va destacar que els plans serviran perquè els tècnics municipals sàpiguen què han de fer perquè els nous edificis siguin accesssibles. A més, va afegir, quan es presenti l'oportunitat de demanar subvencions, els consistoris en qüestió ja tindran els plans redactats i per tant els serà més fàcil optar-hi.

La redacció dels plans costarà 230.000 euros, dels quals el 54% estaran pagats per la Imserso, el 12% per l'ONCE i el 34% per la Diputació. Sitjà va explicar que, si les dues entitats estan disposades a renovar l'acord, la redacció de plans es podria estendre després a altres poblacions de la demarcació.

Integració dels discapacitats

Els plans d'accessibilitat volen ser una eina que permeti la integració de les persones amb discapacitat, de manera que puguin dur una vida normal sense problemes. Per això, el seu àmbit d'estudi comprèn diferents àrees, des de vies i espais públics fins a transports, comunicacions i senyalitzacions, centres de coneixment i treball i la infoaccessibilitat (que consisteix, per exemple, a adaptar els cartells i les agendes culturals a les persones amb discapacitat, i que indiquin si en un acte hi haurà accés per a disminuïts). Per aquest motiu, han partit de la base que cal percebre els municipis "amb la mirada d'un nen": consideren que, si unes instal·lacions van bé perquè un infant les pugui fer servir, també seran accessibles a la resta de la població.

Els municipis s'han seleccionat tenint en compte que tinguin menys de 20.000 habitants, que no comptin amb cap altre pla d'aquest tipus, que responguin a diferents idiosincràcies i que es localitzin a diferents comarques.

Sitjà, però, ja va deixar clar que, amb la complicada situació econòmica que experimentarà la Diputació durant el 2010 -ja que de cara al pressupost es preveu un notable descens dels ingressos-, l'ens provincial no es pot comprometre a pagar més endavant el cost de les obres. Tot i això, va recordar que els consistoris poden fer moltes altres coses. "L'obra és cara, però en alguns casos el cost d'habilitació d'un edifici és mínim, o és senzill trobar una ruta alternativa per a les persones que tenen dificultats per moure's", va explicar Sitjà.

Ahir, la Diputació ja va celebrar la primera reunió de treball amb els municipis beneficiats, per tal d'explicar-los en què consisteix el projecte. En aquests moments, el pla es troba en període de ?contractació, i Sitjà va confiar que la redacció dels plans pugui començar després de les vacances de Nadal, a mitjans de gener.