El subdirector general de Pesca del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Francesc Alcoverro, va confirmar ahir a Diari de Girona que l'Administració de Catalunya ha acordat i proposat al sector pesquer de Catalunya que el període de veda de peix blau del 2010, tant per a les embarcacions d'encerclament com per a les d'arrossegament, serà només d'un mes. Pel que fa al finançament, ell mateix va assegurar que per a l'any que ve hi ha 2 milions d'euros per pagar als pescadors, però que el dubte a dia d'avui se situa en els tres darrers anys del Programa vigent del Fons Europeu de Desenvolupament (FED), ja que s'han acabat.

"La reducció a un mes de veda per a les embarcacions és per raons econòmiques", va reconèixer Alcoverro mentre explicava la decisió definitiva per part del DAR; tot i que ara el departament està a l'espera del posicionament de les diferents confraries. A banda de la falta de fons de Brussel·les, els FED, cal afegir-hi un segon element que ha obligat l'Administració a reorganitzar els períodes d'aturades biològiques als ports catalans perquè hi hagués diners per a tothom.

Abans del mes de maig, les embarcacions d'encerclament de tot el litoral català ja feien veda dos mesos (novembre i desembre); però les d'arrossegament tot i també fer-ne dos (gener i febrer) només ho feien les de Tarragona. Arran d'una proposta del Parlament d'aquest mes de maig, aquestes aturades s'han estès als ports de Barcelona i de Girona; ampliació que, segons Alcoverra, ha obligat a reduir el període de veda per a tot el col·lectiu pesquer de peix blau a un sol mes. Amb aquesta solució s'ha aconseguit igualar el cost de la temporada que hi havia abans, que era de 2 milions, quantitat que coincideix també amb el romanent de subvenció.

Ara bé, l'interrogant es planteja a partir del 2011, ja que "si no hi ha ajudes d'Europa no hi pot haver veda", va afirmar Alcoverro, perquè segons la normativa les aturades han de ser cofinançades. Una solució és que Brussel·les modifiqui el reglament comunitari i amplïi les ajudes, però no hi ha res segur.