Recordo unes polèmiques declaracions fetes i protagonitzades a Valladolid per l'antic president de l'Estat espanyol José María Aznar, quan ja estava retirat i es mantenia en un segon pla de la política activa, on proclamava obertament, durant l'entrega d'uns premis, que no li agradava que li diguessin el que havia de beure, els gots de vi que podia prendre, i afirmava "qui són ells per dir-me la quantitat d'alcohol que et ve de gust beure, deixin que begui el que vulgui tranquil·lament". Aquestes afirmacions varen ser durament criticades per l'actual govern i per la DGT (Direcció General de Trànsit) i per l'esquerra progre. Jo recordo que vaig pensar que aquest paio tenia tota la raó, que ens deixin en pau amb tantes normatives, decrets, prohibicions i controls de tota mena.

Una persona adulta i responsable té tot el dret d'agafar lliurement una turca (no confondre amb carregar una noia otomana d'Istanbul a les esquenes) en el seu temps d'oci.

Tractem la ciutadania d'immadura com si fossin adolescents de 13 anys. Una ciutadania que ja sap que el fast food i les hamburgueses diàries no són bones per a la salut, que el tabac i l'alcohol en excés son perjudicials, que les talles de roba estàndard mai ens queden bé, i que cal beure aigua i estar a l'ombra els dies que fa calor el mesos d'estiu, no cal fer més campanyes publicitàries informatives.

Ara, la darrera ximpleria ve de la Conselleria de Salut, i ha estat prohibir entre els establiments que serveixen begudes alcohòliques, els famosos 2x1, les barres lliures i els happy hours. Els bars, pubs i discoteques, molt afectats per la crisi actual, veuran perillar els seus negocis. Si a tot això sumem la propera ampliació de la llei antitabac, més pressió fiscal i la proposta del consell escolar de Catalunya de canviar la toponímia de Setmana Santa i Nadal pels dies de vacances d'hivern i primavera, el sector quedara tocat, enfonsat i en gran part desmantellat.

A poblacions turístiques com Lloret de Mar, afectarà greument el sector hoteler i de la restauració, i especialment els centenars de locals d'oci nocturn.

L'Administració en general i la Conselleria de Salut hauria de tenir més cura i fixar-se altres prioritats i objectius, com ara eradicar la venda il·legal de begudes al carrer, la insalubritat i la seguretat d'alguns locals, vigilar i clausurar els llocs on venen begudes alcohòliques a menors d'edat, acabar amb el botellón i les festes il·legals i sorolloses a la via pública. Aquests sí que són temes que preocupen, molesten i perjudiquen el ciutadà corrent.

El consumidor adult i responsable el que vol quan surt a la nit és trobar un lloc acollidor, amb ambient agradable, que posin bona música i que tingui cambrers professionals amb la matèria que siguin capaços de preparar combinats, mojitos i gin tònics amb begudes de qualitat, i que durant unes hores puguem esbargir-nos i aparcar els nostres problemes quotidians, sense que ningú ens atabali amb el que tenim o el que podem beure, el que podem fer o el que podem dir.