Fa vint anys tots eérem més joves i guapos. Inclús alguns acabaven de néixer. Entre aquests es compten els estudis de Turisme de Girona, que van ser pioners a tot l'Estat i que, quatre lustres més tard, ja no són els únics però continuen al capdavant. Avui a les set de la tarda, exactament el dia que es compleixen aquests vint anys, una petita festa commemorarà aquells inicis que, en definitiva, no van ser altra cosa que una primera pedra que continua creixent. La Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la UdG acollirà la festa. No hi faltarà la música ni el pica-pica, però sobretot no hi faltaran molts dels professors que durant aquests anys van impartir classes, ni molts dels alumnes que les van escoltar, una bona part dels quals convertits ja en treballadors del sector turístic.

Durant aquests 20 anys, més de 1.000 estudiants s'han diplomat en Turisme i més de 80 han acabat el Màster. Durant el mateix període més de 280 empreses i institucions han fet confiança a aquests professionals i més de 100 professors han exercit com a docents, recercadors i tutors de pràctiques. La Facultat de Turisme de la UdG coopera amb 19 països europeus i llatinoamericans i està en diverses xarxes universitàries estrangeres que s'ocupen del turisme, entre altres a la Unitwin i l'Atlas.

És tota una facultat de la UdG que aplega, a més dels estudis que porten aquest nom, els de Relacions Públiques i els de Publicitat. Però no sempre va ser així.

El novembre de 1989 s'obria a Catalunya el primer centre docent públic per impartir estudis de turisme de l'Estat. Qui sap si per ser aquesta la demarcació més turística, qui sap si per l'interès i empenta d'empresaris del sector i institucions, qui sap si per tot alhiora, aquell centre es va obrir a Girona. Els inicis mai no són fàcils, i es va haber d'habilitar un espai per acollir els primers estudiants i professors a l'edifici Pericot. El centre, totalment pioner, depenia de l'Insetur, (Institut Estudis Turístics), que aplegava la pràctica totalitat de persones i entitats interessades en el sector turístic, com la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Federació de Càmpings, Federació d'Hoteleria, i, per descomptat, ja la Universitat de Girona, entre altres. El seu primer director va ser Josep Maria Corretger.

Dolors Vidal, secretària de l'actual facultat de Turisme com ho era ja d'aquells primers estudis, recorda que aleshores alguns estudiants que acaben els estudis de Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques que s'impartien a Girona, els continuaven a la Université de Tolouse-Le-Mirail i així obtenien la Maîtrise, títol que corresponia a una Llicenciatura a l'Estat espanyol. Com que aquí la llicenciatura encara no existia, l'única solució era fer turisme i anar a aconseguir el títol una mica més al nord.

Força any després, el 1997, l'Escola s'adscriu a la Universitat de Girona. això va permetre la impartició dels estudis de Diplomat en Turisme des del curs 1997-1998, que substitueix els estudis de Tècnic en Activitats i Empreses turístiques. Els estudis s'impartien al Monestir de Sant Feliu de Guíxols, després d'un acord de la UdG amb l'ajuntament del Baix Empordà, que va cedir l'edifici.

El canvi d'ubicació no va ser immediat, sinó que es va produir esglaonadament, de manera que no va ser fins al curs 1999-2000, que estudiants i les plantilles de personal ja eren únicament a Sant Feliu.

Va passar a ser director José-Antonio Donaire, avui diputat del PSC però encara professor de la facultat. Va ser en aquesta etapa que es van començar a impartir classes de matí i tarda per afavorir l'accés als estudis de la població activa. Alhora, es va iniciar el títol propi de segon cicle, Graduat en Turisme, de dos anys, que permetia ja als estudiants especialitzar-se i iniciar-se en la recerca en turisme.

El 2001 Joaquim Majó va assumir la direcció del Centre. L'etapa es caracteritza perquè ja els estudis de turisme de la UdG lideren el treball a tot el territori espanyol sobre el futur Grau en Turisme. Va començar la preparació i implementació del Pla Pilot d'estudis de turisme horitzó Bolonya i els estudis de turisme de l'Insetur es van integrar oficialment a la Universitat de Girona.

No va ser fins a l'any 2004 que els estudis de Turisme no van tornar al campus de la UdG a Girona, concretament al Barri Vell. L'Administració i la Direcció s'ubiquen a l'antiga rectoria de la parròquia de la Catedral-Mare de Déu del Carme, després d'un acord entre la UdG i el Bisbat de Girona. El seu quart director, ara degà de la facultat ?creada com a tal el 4 de desembre de 2007- és Lluís Mundet.

Però no es tracta encara de l'emplaçament definitiu. Un nou edifici, basat en una idea dels arquitectes Josep Fuses i Joan Viader, es construirà al campus de Montilivi, en uns terrenys annexos a l'estadi de futbol del Girona FC. Amb un pressupost de 4,8 milions d'euros, l'edifici s'ha calculat per acollir un miler d'estudiants. El concurs d'obres s'obrirà l'any vinent i la inauguració , si no hi ha contratemps, es podria celebrar durant el curs 2011-2012.

El degà, Lluís Mundet, assegura que la festa que se celebra avui va dedicada a tots els estudiants i professors que en els darrers vint anys han estat vinculats d'una o altra manera amb els estudis de Turisme. Mundet recalca que la que dirigeix és encara l'única facultat de Turisme de l'Estat espanyol, i que no n'hi ha cap altra a Europa que tingui el Màster Erasmus Mundus, un màster que en tot el continent tenen únicament 116 facultats, per descomptat cap de les quals de Turisme. "Tot això significa que estem recollint els fruits del que es va sembrar fa vint anys", assegura el degà. Dada important a retenir per a altres àmbits de la vida i no només en l'universitari, assenyala que "des del primer moment hi va haver una implicació total de tots els estaments polítics i empresarials del sector turístic; si no, no hauríem arribat on som ara".

Actualment estudien a la Facultat de Turisme -sumant les tres branques- un miler d'alumnes, que gràcies precisament a la col·laboració abans esmentada, ja poden fer pràctiques des que estudien primer curs.

Una part dels alumnes són estrangers que han vingut a Girona arets precisament pel prestigi de què gaudeix aquesta facultat. I de les beques: una de les conseqüències de l'abans esmentat Erasmus Mundus és l'increment pressupostari que deriva del finançament, subvencions i de beques associats als nous estudis, cosa que es tradueeix en 48.000 eurosanuals per a 20 beques. És a dir, 2.000 euros mensuals per becat, una xifra més que llaminera com per cridar els millors estudiants del món a venir a Girona.