El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha impedit que la promotora immobiliària Tarull Edificis SL realitzi una argúcia administrativa per aconseguir aixecar un edifici plurifamiliar a la plaça de l'Església de Tossa, que seria de més alçada que la casa situada al costat de l'hostal Can Tonet, propietat de l'empresa. La intenció de la mercantil era aconseguir un permís per enderrocar aquesta casa i construir un bloc de pisos. L'Ajuntament s'hi va negar perquè això hauria alterat les característiques de la plaça i desentonaria amb les construccions adjacents trencant l'equilibri arquitectònic. La promotora ho va denunciar.

L'episodi s'origina l'any 2006 quan la promotora va presentar a l'Ajuntament les sol·licituds de llicències d'enderroc i de nova edificació a la seva propietat de la plaça de l'Església. Ara bé, l'empresa volia que aquestes li fossin concedides a l'empara del pla general de l'any 1986 i no el de 2006 que era molt més restrictiu. Entre altres coses, aquest darrer pla general -encara vigent- impossibilita a l'empresa construir una planta àtic en l'edifici que té projectat.

Tenint en compte aquesta situació la promotora va dissenyar una estratagema jurídica mitjançant la qual pretenía aconseguir una certificació municipal d'aprofitament urbanístic de la finca basada en el derogat pla d'ordenació urbana municipal de l'any 1986. L'argúcia consistía en aconseguir la certificació d'aprofitament just en el moment que hagués caducat el període de suspensió de llicències decretat amb motiu de la tramitació del nou pla general de 2006 i abans que aquest entrés en vigor. És a dir, era un moment d'impàs en l'aplicació del nou pla però que en cap cas l'invalidava perquè ja havia estat aprovat.

La decisió del jutge

El jutge ha tingut aquesta situació d'impàs i ha considerat invàlida aquesta estratagema perquè, al seu entendre, no pot impedir l'aplicació del nou pla general. És per aquesta raó que ha decidit desestimar el recurs que la promotora va interposar contra l'Ajuntament que no va facilitar cap llicència per tal d'assegurar la preservació d'un dels nuclis històrics més importants de la vila. No obstant, l'actual pla general sí que permetria a la promotora que enderroqués la vivenda de la seva propietat, que està annexa a l'hotel Can Tonet, per a edificar-hi una construcció acord amb l'arquitectura de la zona.

La finca en qüestió havia estat utilitzada amb anterioritat per albergar un restaurant i, fins i tot, un museu. En l'actualitat la casa resta intacta i roman tancada.