dissabte Croada

Primer va ser Lloret de Mar que, per colpejar un dels seus estigmes, va decidir muntar una croada contra els barrets de mexicà, les flamenques i aquells llardosos toros de plàstic. Souvenirs que es van instal·lar aquí per la visió d'uns llestos fabricants i distribuïdors dels anys 60, que van contribuir a convertir els turistes en ignorants geogràfics i folklòrics. En realitat en aquella època aquesta confusió no importava gaire. Aquell visitant no crec que assimilés els matisos i les diferències culturals que hi havia entre la costa catalana i Tijuana, Cadis o Groenlàndia. No fa pas gaire, Lloret va muntar un concurs per substituir la caspa dels aparadors per gadgets més genuïns. Ara és un poble d'interior, Sant Hilari Sacalm, el que, seguint Lloret, ha muntat el seu propi concurs (A Sant Hilari hi ha flamenques?). A Sant Hilari aspiren a substituir la flamenca pel Serrallonga i el barret de mexicà pel viacrucis. Compte! Convertint el bandoler en un nino, ens arrisquem a descavalcar el mite.

diumenge sota aigua

A Catalunya ens hem acostumat a obrir debats i confrontacions constants per, després, enterrar-ho tot i deixar-ho igual o pitjor. Es perd una quantitat d'energia increïble. Recordaran que la Generalitat va anunciar, amb solemnitat i amenaça, que retallaria a través del nou pla d'usos de les Medes el nombre d'immersions esportives que s'hi poden fer. Lògicament l'anunci va posar en peu de guerra la indústria local del busseig a l'Estartit, que viu d'això. Els clubs van arribar a anunciar que deixarien de pagar les suculentes taxes, que són el gruix del pressupost per mantenir l'espai natural, i van explorar ofensives judicials. Aquesta maniobra va ser tot un èxit. Avui ha acabat la temporada d'immersions a les Medes. No només no ha baixat l'activitat, ni s'ha retallat, sinó que hi ha hagut un 8% més d'immersions aquest 2009 que el 2008. En total, 64.000 persones han admirat la bellesa subaquàtica del parc i han amanyagat aquells peixos ensinistrats. Sota aigua no hi ha crisi, ja que també han augmentat els clients -11.000 en total- de les empreses que comercialitzen la modalitat de snorkerlling (immersió amb tub).

dilluns estalviar

La Policia Municipal de Girona ha fet un 20 per cent menys d'hores extres durant les Fires de Sant Narcís d'aquest any. A les debilitades arques municipals això li ha representat un estalvi de 18.000 euros. Tot i aquest descens de presència policial, l'Ajuntament ha fet un balanç de seguretat de les Fires molt positiu. Diuen que ha anat millor que el 2008, amb menys furts, menys delictes i menys faltes. Ara resultarà que, per millorar la seguretat, només cal que es treguin agents dels carrers.

dimarts Dades demolidores

Fa 20 anys que el Col·legi d'Aparelladors de Girona fa estadística sobre quants visats dóna. Els visats vénen a ser els habitatges que s'acaben construint en realitat. Doncs bé, el 2009 serà -de tots aquests 20 anys- l'any que menys visats haurà fet el Col·legi d'Aparelladors. Entre gener i octubre n'ha visat 2.753, que representa un descens del 50% respecte de l'any passat. No només això, sinó que enguany s'han anul·lat -els promotors s'han fet enrere- 2.403 contractes que s'havien visat en anys anteriors. Això són dades i no percepcions.

dimecres Escola Eiximenis

La Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats ha aprovat una proposta de CiU que insta el Govern a cedir l'ús de l'antic Govern Civil de Gerona/Girona (com s'hi referia avui el president de la Comissió Constitucional del Congrés, Alfonso Guerra, on s'ha debatut la proposició) per ampliar l'escola Eiximenis de la ciutat. Aprofitant el trasllat de la Subdelegació del Govern al Banc d'Espanya, CiU va presentar una proposició no de llei perquè l'escola Eiximenis pogués créixer aprofitant els espais en desús del vell Govern Civil. La idea s'ha aprovat amb els suports de CiU, ERC, PP, Coalició Canària i PNB. El PSC-PSOE considera que abans s'han de posar d'acord l'Ajuntament i l'Estat perquè el vell Govern Civil encara acull serveis de l'Estat.

El cas d'aquesta escola és estrany. Fa anys que els nens hi conviuen com si fos una granja industrial de pollastres antropòfags. Es va construir la lamentable, desaprofitada i lletja plaça de la Constitució, i no es va pensar a deixar un racó de la plaça per a l'ampliació de l'escola. Ara hi ha una iniciativa creativa, i el PSC s'hi oposa. No ho entenc!

Dijous Galàxia mileurista

Només puc mostrar la més absoluta consternació en conèixer que les llars d'infants de Blanes estan gestionades per Florentino Pérez... per una de les seves empreses. Pensava que era la neteja, però resulta que no: Tota la gestió, inclosa l'educativa, és en mans de l'entramat empresarial d'un home que, al meu modest entendre, representa els aspectes més decadents de la societat espanyola actual. La trentena de treballadores de les tres llars d'infants municipals de Blanes estan en peu de guerra contra l'empresa de Peréz. Durant els dos anys que fa que gestiona les llars, als treballadors se'ls ha congelat un sou que no arriba als 1.000 euros al mes. Mai hauria dit que Florentino Pérez es convertiria en un apòstol de la contenció salarial i en un defensor del mileurisme. Que tremoli Cristiano!

divendres Promoció amateur

Girona deu ser de les ciutats turístiques que pitjor gestiona el turisme de tot Catalunya. La regidoria de Promoció desprèn una amateurisme impropi d'una ciutat que sempre ha fet gala de rigor marbrenc.

Una regidoria que no analitza dades turístiques i que tampoc li importen gaire, una ciutat sense un pla turístic conegut, sense una promoció exterior meditada i sense coordinació entre els actors empresarials turístics i el consistori. Saben què respon la regidora de Promoció quan se li demanen dades de visites turístiques a la ciutat? Diu que no posen comptadors als peus dels turistes ni a les portes de la ciutat.

A Lleida sí que ho deuen fer. O potser allà ha arribat la ciència estadística i demoscòpica. El seu observatori analitza tots aquests paràmetres de forma detallada. Al mateix temps, l'organisme Ara Lleida sempre ha estat un model de promoció. No parlaré, davant de l'evidència, de l'eficàcia de Turisme de Barcelona i els seus números, o del Patronat Municipal de Turisme de Tarragona.

Però si una cosa ratlla la inconsistència més absoluta és el nou episodi que ha divorciat els comerciants del Mercat del Lleó, els restaurants i hotelers, de la regidoria de Promoció, que ha creat l'Aula Gastronòmica del mercat, d'esquena a ells i sense comptar amb la seva opinió.

Girona -i més en temps de necessitats- no es pot permetre una gestió tan amateur.