Sils, Santa Coloma de Farners, Vidreres i Riudarenes són els municipis que finalment han decidit apostar per abastir-se en un futur no gaire llunyà d'aigua de la dessalinitzadora de Blanes, si bé en un inici també s'havien proposat Caldes de Malavella, Massanes i Maçanet de la Selva. Fa pocs dies, els quatre ajuntaments van signar els convenis amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'empresa Aigües Ter Llobregat a favor del projecte que els ha de permetre superar els problemes d'abastament que pateixen, sobretot durant els estius, ja que s'alimenten d'aigua de pous.

Santa Coloma de Farners havia apostat inicialment per l'opció d'abastir-se a través de la canonada del Pasteral -tal com farà Caldes de Malavella i ja està fent Riudellots de la Selva- però finalment l'ACA va proposar aquesta nova opció per optimitzar recursos. Un projecte que serà viable perquè la dessalinitzadora de Blanes ha de passar a produir el doble d'hectòmetres cúbics: dels 10 hectòmetres anuals als 20.

El cost per municipi de l'aigua encara no ha transcendit, però la connexió a la nova canonada es farà des d'una que sorgirà de la dessaladora i que anirà fins a un dipòsit que es construirà a Fogars de la Selva i d'allà, la distribuirà fins als pobles que ho han sol·licitat.

L'ACA ha tret aquesta setmana el projecte a informació pública, hi restarà durant un mes, i s'han detallat aquells béns afectats dels municipis de Fogars de la Selva, Sils, Caldes de Malavella, Vilobí d'Onyar, Maçanet de la Selva, Vidreres, Riudarenes i Santa Coloma de Farners, però ahir l'ACA no vadonar-ne més detalls.

Pel que fa al finançament del projecte, tot i que encara no ha transcendit l'import total de l'actuació, les aportacions econòmiques de l'ACA i dels ajuntaments seran d'un 50 per cent per a cadascú. Per exemple, el cost de la connexió amb l'artèria per part del municipi de Vidreres és de poc més d'un milió d'euros. Aquest ajuntament va ratificar en ple el conveni, amb els vots a favor de PSC-ICV, ERC i CiU, l'abstenció de PCCA i el vot contrari de GdP.