Municipis i institucions de les comarques gironines van afegir-se ahir a les mobilitzacions convocades en el Dia Mundial contra la Violència de Gènere. I és que aquesta és una xacra que no troba aturador. Segons dades recollides fins aquest passat mes d'octubre, al voltant de 12.000 dones han denunciat casos de violència masclista a Catalunya i el telèfon d'atenció a aquestes víctimes ha acumulat 9.851 trucades fins a aquest mateix mes, amb una mitjana de 985 consultes telefòniques mensuals. Així ho va explicar la consellera d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Capdevila, durant la presentació d'una campanya de sensibilització i prevenció d'aquest tipus de violència entre els adolescents. La consellera va indicar que hi ha certa tendència a la baixa en el nombre de denúncies, ja que el 2008 van ser 15.500.

Tot i això, des de començament d'any una desena de dones han mort a Catalunya -el 2008 van ser 12 durant tot l'any- com a conseqüència de la violència masclista, una xifra "excessivament alta", segons Capdevila. De moment, les trucades al 900 900 120 són inferiors a les del 2008, quan se'n van acumular 10.500 i la mitjana mensual també és menor, ja que l'any passat va rebre 1.050 consultes al mes. El 90% de les peticions estan relacionades amb la violència en la parella i el 86,5% es refereixen a casos de violència psicològica.

Per edats, el 16% de les trucades corresponen a persones d'entre 19 i 30 anys, i l'1,7% a menors d'edat. El telèfon no només recull consultes de dones, sinó que també ha atès un 5,6% d'homes.

A Girona, l'alcaldessa, Anna Pagans, el delegat del Govern, Jordi Martinoy, el president de la Diputació, Enric Vilert, la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones (ICD), Esperança Permanyer, i representants d'altres institucions van guardar ahir un minut de silenci a la plaça del Vi en record de les víctimes de la violència sexista.