El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que la nova normativa europea en matèria de benestar animal posa en perill la permanència de moltes granges d'aviram, ja que no podran complir les exigències determinades per Brussel·les per diversos motius, com són els Plans urbanístics dels diferents municipis i el cost econòmic que suposarà l'ampliació de les explotacions.

Aquesta nova llei, que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener 2012, obliga tots els pagesos de granges d'aviram i gallines ponedores d'ous a doblar la superfície on es crien les gallines perquè aquestes tinguin més espai, segons va informar ahir Ràdio Girona. Tal com es va manifestar des d'UP, aquest requisit posa en perill la viabilitat de les explotacions perquè xoca amb els diferents plans urbanístics que han aprovat recentment els ajuntaments catalans, on s'ha limitat el creixement de les explotacions.

Aquesta no és la primera vegada que el sector ramader es troba en una situació com aquesta, on els propietaris veuen frenada la legalització dels seus negocis per què una normativa local els impedeix créixer en superfície. Anteriorment, aquest diari ja ha expressat el malestar del sector porcí, al qual també se li ha anunciat la seva nova normativa de benestar animal.

Igual com en l'aviram, les granges de porcs també es veuran obligades a ampliar les seves explotacions, amb la diferència que l'entrada en vigor de la llei serà un any més tard, el 2013.

El sindicat va alertar, però, que en aquells municipis on es puguin fer ampliacions la dificultat amb la qual es trobarà el pagès és la de fer front a la despesa econòmica que suposarà l'execució de les obres. En aquest sentit, la tècnica d'aquest sindicat Carme Rosset va recordar la complicada situació econòmica per la qual passa el sector.

L'única sortida possible per no haver de tancar, segons Rosset, serà "reduir el nombre de gallines" per explotació. Aquesta solució, però, comportarà efectes negatius per als consumidors, ja que el descens de la producció autòctona obligarà a comprar aviram de països estrangers i, amb un preu més alt, per tal d'atendre les necessitats del mercat interior.