Innovació, especialització i formació com a eines per superar la crisi. Aquestes són les demandes que la directora general de Comerç de la Generalitat, Gemma Puig, va fer al sector durant la inauguració del XVI Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra fins avui al castell de Sant Ferran de Figueres amb la participació de 146 professionals.

"La crisi afecta el sector de les fires, però no és un sector en crisi", va puntualitzar Puig. I és que, segons va dir, tot i que les empreses han reduït les seves despeses en publicitat i màrqueting, continuen utilitzant les fires com un gran aparador. Per aquest motiu, va insistir, cal fomentar la innovació i l'especialització per combatre-la.

Durant aquest any 2009 s'han celebrat a Catalunya un total de 439 fires. El nombre d'expositors, però, ha disminuït dels 51.910 registrats durant el 2008 als 41.826 d'enguany. Pel que fa a la quantitat de visitants, el total de 2009 ha estat lleugerament inferior al de ?l'any passat, disminuint de 10.732.701 persones a 10.068.647. Davant d'això, la directora general de Comerç va insistir que la diferència rau en el fet que el visitant té més poder de decisió.

Segons Puig, cal que a partir d'ara el sector es reinventi aprofitant la situació de crisi. "Ara és un bon moment per fer un canvi en ?positiu i donar un impuls als recintes firals perquè facin una gestió més ?eficient i més innovadora i una ?aposta clara pel futur", va destacar la representant de la Generalitat.

El coordinador de l'Àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona, Carles Rocabert, i el president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ernest Marco, van qualificar les fires com "el millor màrqueting de les mitjanes i petites empreses" i van demanar també que el sector s'especialitzés. Precisament, en aquest sentit gira entorn el congrés que se celebra a la fortalesa de Sant Ferran: la voluntat d'afrontar el futur amb garanties i trobar les eines necessàries per fer-ho.

Més de 400 fires el 2010

Les previsions per al 2010 apunten que Catalunya acollirà més de 436 fires de tots els àmbits, 39 de les quals seran d'àmbit internacional i estatal i 397 d'àmbit català, ?comarcal o local. Segons va avançar Gemma Puig, totes les comarques catalanes tindran com a mínim un esdeveniment firal: en total, se celebren fires en 221 poblacions.

Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires: 202, que representen el 46,33% del total; a ?Girona se'n celebraran 84, el 19,27%; a Lleida, 80, que suposen el 18,35%, i a Tarragona, 70, amb el 16,05%.