La Generalitat ha instat la companyia Red Eléctrica a canviar la meitat del traçat de la MAT entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia (Alt Empordà). Atenent les demandes dels alcaldes, el Govern demana a la companyia que modifiqui 23,7 quilòmetres en aquest tram de línia per minimitzar-ne l'impacte sobre el territori i allunyar-ne la traça dels habitatges. La proposta de la Generalitat, que recull l'informe sobre l'avantprojecte que s'ha lliurat a Madrid, també inclou compactar amb les torres de l'alta tensió un total de 39,3 quilòmetres de les dues línies existents de 220 i 132 kV. Per últim, també es demana canviar la ubicació de les subestacions de Sant Julià de Ramis (Gironès) i Santa Llogaia.

L'informe, elaborat per la Direcció General d'Energia i Mines, analitza l'avantprojecte del traçat dels 400 kV que proposa Red Eléctrica entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà). Aquest tram de la MAT abraça una cinquantena de quilòmetres. A l'informe, la Generalitat dóna el vistiplau a l'autorització administrativa de la infraestructura, però no està d'acord amb el traçat que proposa la companyia.

Per això, el Govern ha inclòs tres paquets de propostes dins l'informe i insta Red Eléctrica a acceptar-les. La primera incorpora modificacions al pas de la línia i en modifica l'estesa en 23,7 quilòmetres (és a dir, la meitat de tot el tram). En conjunt, l'informe incorpora modificacions al pas dels 400 kV pels municipis de Sant Gregori, Canet d'Adri, Palol de Revardit, Sant Julià de Ramis, Cervià de Ter, Viladasens, Bàscara Garrigàs, Borrassà, Santa Llogaia d'Àlguema i Saus, Camallera i Llampaies.

En alguns casos, es demana que la línia se separi alguns metres de la traça proposada a l'avantprojecte. En d'altres, però, es dibuixen variants que s'allunyen quilòmetres respecte la proposta inicial. El director general d'Energia, Agustí Maure, ha explicat que aquestes variacions 'es fan atenent les demandes dels ajuntaments, amb la voluntat de minimitzar l'impacte visual de la línia o allunyar-la dels habitatges'.

'Som molt estrictes amb el compliment que es respectin les distàncies recomanades', precisa Maure. En el cas dels nuclis de població, es considera que una línia de les característiques de la MAT hi ha de passar a una distància mínima de 500 metres; i pel que fa a cases aïllades, a una distància de 100 metres.

Compactar les dues línies existents

Un segon paquet de propostes exigeix que, al llarg de l'estesa de la MAT, es compactin amb les torres de l'alta tensió els trams ja existents de les línies de 220 kV Vic-Juià, i de 132 kV Juià-Figueres. 'Això significa que, un cop compactades, s'hauran de desmantellar les antigues', indica el director general. En total, això suposarà 'netejar el territori' de 39,3 quilòmetres d'estesa elèctrica, ha precisat Agustí Maure.

Finalment, l'informe de la Generalitat també demana que es canviï la ubicació de les subestacions de Sant Julià de Ramis (Gironès) i de Santa Llogaia d'Àlguema, i que s'emplacin seguint les indicacions dels alcaldes. 'Aquestes són les tres indicacions més importants que dóna l'informe, i perquè es doni l'autorització administrativa de la línia, des de la Generalitat exigirem que es compleixin', ha ressaltat Maure.

Tot i que el document que ha emès la Generalitat no és vinculant, el director general d'Energia sí que ha avançat que, per les converses que ha mantingut amb el Ministeri, es 'tindran en compte'. Maure ha volgut ressaltar que la posició del Govern passa per 'defensar els interessos del territori, perquè la nostra proposta és factible'.

El document de la Generalitat s'ha tramès ara al Ministeri d'Indústria. A partir d'aquí, l'Estat elaborarà la declaració d'impacte ambiental. Aleshores, serà el torn de Red Eléctrica de redactar el projecte, que se sotmetrà a informació pública abans que s'aprovi definitivament i s'engegui l'obra. S'estima que aquest procés pot durar entre un any i mig i dos anys.

La MAT, aèria

Les modificacions que incorpora l'informe es fan sempre partint de la base que la MAT serà aèria en tot aquest tram. Els alcaldes de les poblacions afectades, però, també havien demanat que se soterressin els 400 kV entre Bescanó i Santa Llogaia, després que un estudi del CILMA hagués avalat la proposta. Precisament, ara fa tot just dues setmanes, l'associació que agrupa els diferents municipis afectats pels 400 kV (AMMAT) va lamentar 'el silenci administratiu' del Govern a l'hora de recolzar aquesta proposta.