Casualitats de la vida. Aquest és l'argument que dóna el propietari de la segona màquina expenedora de llet instal·lada al Pla de l'Estany, Xavier Darnés de la Granja Mas Colomer (Esponellà), per explicar per què aquesta s'ha situat a menys de 200 metres de la primera.

Potser avui dia aquesta proximitat resulta inusual, ja que fins ara a les comarques gironines no s'havia donat el fet que dos punts de venda de llet pràcticament acabada de pasteuritzar i de negocis diferents estiguessin tan propers. Ara bé, cal tenir en compte que la normativa ha establert com a distància mínima entre màquines els 50 metres, segons va explicar la propietària del primer punt expenedor, Maria Bosch de Font de llet (Campllong-Gironès). Per tant, si aquest sistema de venda més directa entre productor i consumidor té bona acollida entre la societat, pot donar-se el cas que cada vegada sigui més habitual trobar-se amb una confluència de diverses marques de llet i de productors diferents en els punts més estratègics de cada territori.

"Al supermercat la llet està tota junta i la gent pot escollir la que vol, doncs aquí passarà el mateix" va manifestar Darnés, mentre explicava que abans que s'instal·lés la màquina de Mata (Porqueres), ells ja havien pensat i pactat amb la gent de la gasolinera del Poste de Mata que s'instal·larien allà.

Competència directa

Mentre uns van assumir que tindrien una competència directa molt a prop del seu negoci, d'altres no ho van encaixar tan bé. Bosch va explicar que ja feia més d'un mes que tenien la màquina en marxa quan van saber de les intencions de l'altra part i van intentar convèrcer-los que es distanciessin més per no "perjudicar els dos negocis". Ella mateixa va expressar amb sorpresa aquest fet perquè opina que "la probabilitat que dues màquines s'ajuntin a cinquanta metres és tan baixa que físicament la casualitat és molt gran!".

Un dels punts amb què coincideixen ambdós productors és que des de fa dues setmanes (que és el temps que conviuen ambdós punts de venda) el seu èxit o fracàs depèn dels consumidors. De moment, Fontdellet ja ha notat un descens d'un 15% de les vendes diàries (entre 20 i 30 litres menys); i el que preocupa Bosch és que l'altra granja sigui de la comarca, ja que considera que és "l'única cosa" que la pot "perjudicar més". Darnés, conscient d'aquest avantatge, es va mostrar més confiat i satisfet dels resultats que obté de la màquina, tot i que amb ambició de seguir incrementant les vendes. Fins ara la sortida és d'uns 150-200 litres entre setmana i 500 el cap de setmana.

parada a LA carretera d'accés sud a banyoles. De moment, qui vulgui comprar en aquests dos punts de venda del Pla de l'Estany ha de fer una petita parada a la C-150a i en menys de 200 metres pot escollir entre dos productes que vénen directament de les granges: una màquina ubicada al terme muncipal de Banyoles, al Poste de Mata (1); i l'altra a peu del carrer Sant Andreu de Porqueres (2).