El president del Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic de l'ONU, Rajendra Kumar Pachauri, critica en una entrevista amb l'ACN la urbanització massiva i la construcció de camps de golf a l'estat espanyol. Pachauri, premi Nobel de la Pau del 2007, adverteix que 'hi haurà més sequeres' i 'faltarà aigua per cobrir les necessitats essencials'. I preveu una onada 'd'immigració' a la Mediterrània i 'molt més terrorisme i tràfic de drogues i armes'. Pachauri és 'cautelosament optimista' i confia que en la cimera d'aquest desembre a Copenhaguen s'arribarà a algun tipus d'acord post-Kyoto per reduir les emissions de gasos contaminants.

'La regió mediterrània patirà problemes molt seriosos de manca d'aigua, ara ja veiem alguns exemples, però anirem a pitjor', alerta Pachauri, que troba 'inapropiat' que es construeixi massivament a la costa. 'Hi haurà més sequeres, menys aigua i això afectarà aquesta regió d'Europa molt seriosament, hem d'estar molt preocupats', lamenta el número u de Nacions Unides contra l'escalfament global. Pachauri reclama a l'estat espanyol que 'optimitzi' l'ús de l'aigua 'per garantir el desenvolupament i el benestar de tothom'. 'La construcció de camps de golf perjudica la resta de la societat de la regió, és una política que ha de ser qüestionada', opina en declaracions a l'ACN a Estocolm.

Onada de refugiats climàtic a la Mediterrània

Pachauri augura que 'la immigració creixerà' perquè 'els països més pobres seran els que patiran el pitjor impacte' del canvi climàtic i l'estat espanyol i Catalunya rebran una onada de refugiats climàtics. 'La pobresa a gran escala no es quedarà confinada dins de les fronteres del seu país, sinó que es repartirà arreu del món, ens ha de preocupar i hem d'actuar tots plegats', explica el president del Grup Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic de Nacions Unides. 'També es veurà molt més terrorisme i tràfic de drogues i armes', alarma. 'La tragèdia és que els que més patiran el canvi climàtic seran les societats més pobres del món, així que hem de ser conscients de la dimensió ètica i començar a actuar seriosament', ha avisat.

Pachauri es mostra 'cautelosament optimista' i defensa que 'tot i que ara no es vagi massa progrés' en la cimera contra el canvi climàtic que Nacions Unides celebrarà del 7 al 18 de desembre a Copenhaguen s'arribarà a algun tipus d'acord post-Kyoto. 'En aquestes negociacions això és el que passa sovint, en setmanes i mesos no veus gaire progrés, però de sobte les coses comencen a funcionar', assegura el premi Nobel indi, demanant als negociadors 'que no siguin rígids, sinó flexibles'. 'Estem tots aquí per fer front a un problema global i si no fem pinya tots plegats no resoldrem el problema, si no trobem una entesa tothom patirà, ningú no es beneficiarà', insisteix Pachauri.