El centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres entrarà en funcionament a finals del 2010 per substituir la presó de Figueres i la de Girona, que han quedat obsoletes, segons va anunciar ahir la consellera de Justícia, Montserrat Tura, durant la seva compareixença a la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana. El Departament destinarà a reformes, ampliacions i construcció de nous equipaments 203 dels 1.007,3 milions d'euros amb els quals comptarà per al proper exercici, cosa que suposa un increment de 8,6% respecte al 2009.

El Departament de Justícia espera poder posar en marxa la presó de Puig de les Basses a finals del 2010, un cop finalitzin les obres. Amb la seva entrada en funcionament es podran substituir els centres penitenciaris de Figueres i Girona, que han quedat "obsolets". El Departament destinarà 512,8 milions d'euros a l'Administració de Justícia. Aquesta inversió permetrà posar en marxa els nous edificis judicials de Vielha e Mijaran i Berga, construir l'edifici que ha d'acollir l'Audiència de Girona, restaurar el centenari Palau de Justícia de Barcelona i reformar l'edifici judicial del Canyeret a Lleida, entre d'altres.

A més, es crearan 23 noves unitats judicials. La conselleria encapçalada per Tura també destinarà 578,6 milions d'euros -un 1,2% més que al 2009- als recursos humans. Concretament, es contractaran 353 persones per a la nova presó de Puig de les Basses de Figueres. També es preveu el traspàs de 146 mestres del Departament d'Educació a diferents centres penitenciaris i de justícia juvenil. Els 23 nous òrgans judicials comportaran la contractació de 85 persones.