Les comarques de Girona viuen un procés de canvi tant des del punt de vista urbanístic, pel que fa a les infraestructures com els serveis que s'hi estan desenvolupant. Les obres del tren d'alta velocitat (TAV), desdoblaments viaris, i el desenvolupament d'ARE (àrees residencials estratègiques) representen només algunes de les obres que s'estan o s'han d'executar. Tanmateix, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) ha desenvolupat plans directors urbanístics (PDU) per a l'àrea urbana de Girona i el Pla de l'Estany, entre d'altres. Mentre això passa, el Govern treballa amb dotze ajuntaments de les comarques de Girona que no disposen de cap norma bàsica de planejament urbanístic. És a dir, cap eina bàsica de planejament per concretar, almenys, els usos del sòl.

El text refós de la llei d'urbanisme de Catalunya obliga els municipis a dotar-se d'un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Un document que concreta els usos del sòl, determina els llocs més adients per al desenvolupament del municipi, protegeix el sòl no urbanitzable i fa les reserves d'equipaments i infraestructures necessàries per al futur. I totes aquestes previsions han de respectar les figures de planejament superior, com ara els plans territorials parcials. Per aquest motiu, la Generalitat i els ajuntaments estan treballant en la redacció de les normes bàsiques per a aquestes poblacions. Almenys per delimitar el sòl urbà i el sòl urbanitzable i unes ordenances d'edificació bàsiques i plànols d'ordenació municipal. És a dir, és una eina bàsica de planejament per a un municipi mentre es tramita el POUM.

No obstant això, aquestes normes són d'aplicació per un termini màxim de quatre anys, durant els quals hauran d'haver tramitat les seves pròpies normes de planejament o aprovat un POUM. A part, dels sis municipis de les comarques de Girona (Viladesens, Sant Martí Vell, Sant Andreu Salou, Sant Miquel de Campmajor, Susqueda i Osor), a Catalunya n'hi ha 107 més.

6 afectats per plans territorials

D'altra banda, el mes de setembre d'aquest any es va aprovar l'Avantprojecte de les Comarques Gironines. En aquest sentit el Govern també està impulsant la redacció de Normes de planejament per a 41 municipis que no en tenien dels àmbits dels plans territorials parcials. Sis són a la província: Riumors, Rabós, Palau de Santa Eulàlia, Masarac, Parlavà i Sales de Llierca.