El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha recordat als alcaldes dels municipis afectats pel tram de la MAT entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Àlguema (Alt Empordà) que el soterrament dels 400 kV 'no és factible'. El conseller ha defensat les conclusions que recull l'informe de la Generalitat al voltant de l'avantprojecte, i ha assegurat que el Govern 'ha parlat constantment amb els alcaldes' abans de trametre el document al Ministeri d'Indústria. Castells ha admès que veu 'lògica' la petició dels municipis perquè la línia passi per sota terra, però també ha assegurat que, un cop rebutjada aquesta opció, està convençut que els alcaldes 'compartiran els plantejaments' amb el Govern.

L'informe emès per la Generalitat insta Red Eléctrica a canviar la meitat del traçat de la MAT en aquest tram, que abraça una cinquantena de quilòmetres. El Govern demana a la companyia que modifiqui un total de 23,7 quilòmetres del tram, per allunyar la línia dels habitatges i minimitzar-ne l'impacte sobre el territori.

La proposta de la Generalitat també inclou compactar amb les torres de l'alta tensió un total de 39,3 quilòmetres de les dues línies existents de 220 i 132 kV. Per últim, també es demana canviar la ubicació de les subestacions de Sant Julià de Ramis (Gironès) i Santa Llogaia.

La proposta del Govern, però, ha aixecat les crítiques dels municipis que comprèn el tram. Els alcaldes, agrupats a través de l'entitat AMMAT, reclamen que els 400 kV passin soterrats en aquesta part de la demarcació. El conseller d'Economia i Finances ha declarat que 'comprèn' la demanda dels alcaldes, perquè quan es fa una infraestructura d'aquestes característiques 'tothom vol el millor per al seu territori'.

Tot i això, Castells ha recordat als ajuntaments que 'el soterrament no és factible, perquè hi ha objeccions de tot tipus'. El conseller d'Economia ha indicat que els alcaldes també 'ho saben' i ha defensat que la proposta que ha emès el Govern és 'molt satisfactòria i se sustenta en arguments sòlids'. En relació a la postura que prendrà el Ministeri, el conseller s'ha remès a l'anunci que ja va fer el mateix director general d'Energia, dient que tot porta a pensar que les reclamacions 's'atendran'.

Compartir plantejaments

El conseller d'Economia ha precisat que, d'ençà que es va donar a conèixer l'avantprojecte d'aquest tram de la MAT, s'ha mantingut un diàleg permanent amb els alcaldes afectats. En aquest sentit, ha avançat que està 'convençut' que tant els municipis com el Govern 'compartiran plantejaments i seran capaços de fer formulacions constructives'.

'Qualsevol infraestructura provoca molèsties per als qui la tenen més a prop; però cal buscar l'equilibri i saber que els qui en tenen perjudicis han de rebre les compensacions adequades', ha ressaltat el titular d'Economia i Finances. Per últim,Castells ha recordat que la línia de molt alta tensió és necessària 'per garantir el subministrament a les terres de Girona' en un futur.