A l'Ajuntament de Blanes els números no quadren. Després d'haver-se d'acollir a un pla de sanejament, tutelat per la Generalitat, la passada primavera i d'haver tancat el 2008 amb un desequilibri econòmic de 5,26 MEUR sembla que el forat encara és més gran. Segons ha reconegut l'equip de govern (CiU, PP i PDB) el deute històric del consistori s'enfila als 30 MEUR. Aquest dijous s'ha fet públic l'estudi encarregat a una assessoria externa sobre la situació econòmica de l'ajuntament des del 1999 i, segons assegura l'alcalde, l'anterior equip de govern socialista 'va retocar' els números per no fer públic que ja calia fer un pla de sanejament al 2006.

Dins dels 30 MEUR s'inclouen també 10 MEUR que Blanes encara deu a la concessionària Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), encarregada de la recollida d'escombraries, des del 1994. El deute total amb aquesta empresa havia arribat als 17 MEUR i l'actual equip de govern ja n'ha pagat 7,5 MEUR a través d'uns crèdits demanats expressament per eixugar aquest deute històric.

L'informe extern encarregat pel govern també reconeix que el cost del servei d'escombraries que s'havia compatibilitzat no es correspon amb el servei prestat en cada exercici i això havia alterat encara més el valor del deute que s'havia contret amb FCC.

Segons ha presentat el regidor d'Hisenda, Joan Burjachs (CiU), l'informe extern ha detectat que els romanents de tresoreria positius aprovats per l'ajuntament al 2006 i 2007 no estaven ben calculats i que, en realitat, havien de ser negatius. Concretament, al 2006 es va liquidar aquests romanens amb 328.990 euros positius quan en realitat, segons l'informe, la liquidació era de 1,7 MEUR negatius. La mateixa situació es va repetir al 2007, quan es va tancar l'any amb un romanent suposadament positiu de 442.000 euros, mentre que l'informe detalla que hauria de ser de 1,3 MEUR negatius. Per tant, un dèficit no reconegut de 3 MEUR en dos anys.

Aquestes operacions que recull l'informe es van fer sota la batuta de l'alcalde del PSC Joan Marigó i quan les competències d'Hisenda les tenia Joan Puig (ERC), que ara dóna suport al tripartit liderat per CiU. 'Jo no dic que ningú s'hagi posat diners a la butxaca però sí que han volgut retocar les números com qui agafa una foto i la passa pel phostoshop', ha lamentat l'alcalde, Josep Trias que ha indicat que aquestes xifres només posen de manifest 'una part' del deute històric que té l'ajuntament.

Segons ha manifestat, el seu equip de govern 'ha tingut la valentia i la sinceritat' de fer 'aflorar' els números vertaders de l'ajuntament i ha començat a assumir deutes anteriors. 'No parlem de partits ni donem la culpa a ningú però el cert és que ha estat aquest equip de govern qui ha fet aflorar els números de coses que s'haurien d'haver comptabilitzat al 2004, 2005, 2006 i 2007', ha declarat.

Segons l'informe, l'anterior equip de govern ja hauria d'haver presentat un pla de sanejament al 2006 perquè el seu estalvi net era negatiu i ja tenia un dèficit acumulat de 3 MEUR en el romanent de tresoreria. Però, segons ha dit Trias, no ho van però 'van maquillar les xifres per tal de no haver de reconèixer-ho públicament'.

Trias també ha criticat que 'la crisi de l'Ajuntament de Blanes comencés en temps de bonança econòmica'. Segons ha declarat l'alcalde, llavors l'equip de govern encapçalat pels socialistes 'no controlava la despesa corrent' i la previsió de despeses se superava sense després ser justificada. Per la seva banda, Burjachs ha dit que la situació del consistori 'no és fruit de la crisi actual' sinó que és 'una herència' de l'ajuntament. 'No és culpa de ningú, el que hem de fer ara és afrontar-ho amb responsabilitat', ha dit.

Burjachs també ha justificat que ha estat l'actual equip de govern qui, per primera vegada, ha assumit el deute contret amb FCC per la recollida d'escombraries i que s'havia enfilat als 17 MEUR. D'aquests, ja se n'han pagat 7,5 MEUR i l'ajuntament està estudiant instruments per pagar la resta per tal de no haver de fer càrrec a un cost més alt per interessos de demora.

El regidor d'Hisenda també ha avançat que preveuen tancar l'exercici 2009 segons les previsions inicials. De fet, ha afirmat que l'ajuntament s'ha quedat 500.000 euros per sota del pressupost establert per a despeses i que els ingressos 'estan molt a prop del que s'havia planificat'. Amb vistes a l'exercici del 2010, el pressupost de Blanes està totalment subjecte de la tutela de la Generalitat a través del pla de sanejament.