El director dels Serveis Territorials d'Educació, Andreu Otero, va comptabilitzar ahir en 335 els adolescents que aquest any participen als Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) a les comarques gironines. Els PQPI posen a l'abast dels joves sense el graduat en ESO un itinerari professional i formatiu que en cas d'èxit culmina amb l'assoliment del títol de graduat en ESO. Segons va explicar Otero, el nombre de joves que no assoleix el graduat en ESO a Girona supera el 23%. D'aquest percentatge només una part opta pels programes formatius. Això no obstant, el director va argumentar que la manca de treball provocada per la crisi econòmica ha fet incrementar el nombre de participants als PQPI respecte a ?l'any passat, quan es va iniciar el pla.

Otero va apuntar que del total d'alumnes que l'any passat van acollir-se al cicle, un 83% van aconseguir el certificat del programa. D'aquest percentatge un 70% va decidir presentar-se en un programa de qualificació de professional inicial amb un bon resultat. La formació professional dels PQPI abasta 27 perfils de catorze famílies professionals diferents, entre les quals hi ha mecànica, comerç, atenció al públic, cuina, perruqueria, jardineria, pintura, lampisteria, activitats d'oficina i reparació i manteniment de vehicles lleugers.

L'atenció personalitzada, la tutorització i l'orientació de l'alumnat són elements claus dels Programes de Qualificació Professional Inicial. D'aquí que els 16 grups, organitzats pel Departament d'Educació, que funcionen al curs actual tinguin un nombre reduït d'alumnes, amb una mitjana de 15 estudiants per classe. Gràcies a aquest fet, els estudiants poden disposar d'un acompanyament diari i constant tant en les activitats d'aprenentatge com en el seu procés d'inserció laboral i educativa. Els Cicles Fomatius, en diferentes planificacions, es fan a Girona, Lloret de Mar, Olot, Palamós, Palafrugell, Ripoll, Figueres, Santa Coloma de Farners i Platja d'Aro.