La Selva va ser la primera comarca a notar la crisi econòmica i serà l'última que la superi. El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, és taxatiu al respecte quan apunta que "sortir de la crisi aquí serà més difícil i serà més feixuc". I és que l'observatori econòmic de la Cambra ha detectat que la comarca va entrar en recessió el 2008 quan Catalunya encara registrava un increment del PIB del 0,8%.

Per sectors, la construcció ha experimentat la caiguda més acusada (1,8%), seguida de la indústria (1,4%) i el primari (1%). Tant sols els serveis han registrat un petit increment econòmic del 0,7%, però també és on s'han perdut més llocs de treball: 1.914 persones. No obstant això, Espadalé indica que el turisme representarà un important revulsiu econòmic l'any vinent a causa de la recuperació econòmica de França i Alemanya, que representen els principals països emissors de turistes.

Encara que les perspectives indiquin el segon semestre del 2010 com el període on la Selva començarà a experimentar un creixement positiu, diversos representants de la Cambra de Comerç, acompanyats d'un grup de polítics i empresaris, van estar d'acord ahir, en una trobada celebrada a l'hotel Monterreny de Lloret, a senyalar que la comarca disposa de sectors de futur que ja estan despuntant i són activitats d'alt valor afegit.

Es tracta del sector industrial vinculat als materials i equips elèctrics, els productes informàtics i electrònics i les arts gràfiques. Però aquestes branques només representen el 6,6% de l'ocupació industrial total.

Evolució de l'ocupació

La Selva presenta un nombre d'afiliats a la Seguretat Social més negatiu que el conjunt de Girona i tan sols el sector primari, l'activitat sanitària i l'ocupació pública han generat nous llocs de treball.

Els increments més importants de l'atur s'han concentrat en la construcció d'immobles (1.198 persones), els serveis de menjar i begudes (1.292 persones) i el comerç al detall (1.134 persones). Cal destacar també que dels 12.642 aturats que hi havia a la comarca el mes de setembre passat, un 23% porten més de 12 mesos en aquesta situació, un 20% entre 6 i 12 mesos i un 57% menys de 6 mesos.

Perspectiva de futur

Des de la Cambra han remarcat la necessitat de fomentar l'exportació buscant socis comercials com França i Alemanya i potenciant l'aeroport de Girona. Al respecte, l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU), ha deixat clar que representaria un perill per a Girona que la companyia aèria Ryanair decidís establir-se a Barcelona.

Crespo també ha aprofitat per fer especial incissió en la "necessitat de recuperar la figura del touroperador" per mantenir i consolidar les destinacions turístiques de la Selva. A tall d'exemple, Lloret ha experimentat un sensible augment de turistes, però han disminuït les pernoctacions, ja que la gent ha reduït l'estada a la vila.