"El nostre objectiu és que els animals que vénen a parar al nostre centre puguin tornar al seu hàbitat, però en alguns casos arriben tan malferits que això no és possible", explica un dels responsables del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Segons diu, tot i tractar-se d'un centre de petites dimensions, anualment reben al voltant d'uns 700 animals, la majoria d'espècies protegides. Durant aquest pont, el parc celebra el 17 è Festival de les Aus, on s'alliberen alguns dels exemplars que poden tornar a la llibertat.

Durant els sis primers mesos d'aquest any, més de 300 animals autòctons protegits van arribar al centre de recuperació de mans del cos d'agents rurals. Aquesta és, segons expliquen, la principal via d'ingrés d'animals. Els motius són, principalment, els atropellaments, però també alguns que queden electrocutats amb les torres elèctriques. Molt sovint, expliquen, els exemplars arriben en tan males condicions que es veuen obligats a practicar-los l'eutanàsia. I és que l'objectiu del centre -un dels quatre que el Departament de Medi Ambient i Habitatge té repartits pel territori- és el de poder tornar aquests animals al seu hàbitat perquè, afirmen, si no queden bé del tot "alguns s'han de passar la resta de la seva vida en captivitat dins una gàbia".

Als centres de recuperació de fauna salvatge s'ofereix un servei de cobertura veterinària als animals que viuen enmig de la fauna natural. La majoria d'exemplars que reben atenció veterinària són aus, especialment els rapinyaires nocturns i diürns, però és durant la temporada d'estiu quan aquests centres tenen més activitat.

"Una gran part dels animals que curem al centre, sobretot aus, tarden una mitjana d'un mes i mig a curar-se", indiquen. Aquest, però, no ha estat el cas de la femella d'aguilot que ahir el centre va alliberar en el marc del 17è Festival de les Aus, que se celebra anualment al Parc dels Aiguamolls. Aquest exemplar va arribar al centre el mes de maig passat en condicions "molt precàries". "Havia estat atropellat perquè aquestes espècies se situen properes a les carreteres per poder alimentar-se d'altres animals també que són atropellats", explica la veterinària del centre. "En el seu cas va acabar també sota un cotxe: tenia un fort traumatisme, estava visiblement deshidratada i pesava 500 grams, molt poc tenint en compte que el seu pes normal és de 1.200", afegeix.

Durant els primers mesos, assegura, la recuperació va ser difícil, però finalment ahir va poder tornar a estar en llibertat davant l'espectació del públic assitent en l'acte. En aquests moments tenen una quinzena d'aus, una tortuga i un eriçó, que estant essent tractats al centre.