Provar-se roba en una botiga, treure diners d'un caixer automàtic o passejar pels carrers d'una ciutat poden convertir-se en una odissea per a les persones amb problemes de mobilitat. Per facilitar el seu dia a dia, la Generalitat va aprovar el 1991 el codi d'accessibilitat que, entre d'altres mesures, obligava els ajuntaments a redactar un pla per suprimir paulatinament les barreres arquitectòniques de la via pública. Catorze anys després, només 33 dels 221 municipis gironins han fet els deures i disposen d'aquest full de ruta, segons dades del Departament d'Acció Social i Ciutadania.

Sense sancions

L'incompliment de la normativa, però, no s'ha traduït en l'aplicació de sancions, tal com estava previst. La Generalitat no ha multat cap ajuntament de les comarques gironines malgrat que el Consell d'Accessibilitat ha rebut almenys vuit denúncies de particulars o entitats en els últims tres anys. Una d'elles és MIFAS, que va denunciar davant d'aquest organisme l'oficina de Correus de Puigcerdà, perquè no era accessible. Després de mesos de queixes, es va solucionar el problema.

El Departament d'Acció Social i Ciutadania justifica la falta de sancions assegurant que la majoria de municipis tenen moltes dificultats a l'hora d'el·laborar un pla d'accessibilitat. A més, és conscient que molts municipis, sobretot els més petits, no tenen els recursos suficients per adaptar les seves instal·lacions a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda. Davant d'això, ha decidit no aplicar cap sanció i redactar un nou codi d'accessibilitat que s'adapti a les necessitats actuals. La nova legislació ampliarà els requeriments, ja que alguns dels criteris d'accessibilitat del 1991 han quedat, segons assegura, desfasats.

Un cop aprovada la nova normativa d'accessibilitat, la Generalitat treballarà perquè els municipis s'adaptin a la legislació. Per estimular les poblacions perquè eliminin les barreres arquitectòniques, la Generalitat preveu recompensar els ajuntaments atorgant-los subvencions.

L'any vinent el Govern català començarà a redactar l'esborrany del nou codi d'accessibilitat que ha de posar els fonaments per a l'eliminació definitiva de les barreres arquitectòniques que encara avui dificulten els desplaçaments de les persones amb mobilitat reduïda.