Hi ha coses que, semblant molt allunyades en el temps i l'espai, tenen evidents trets comuns.Com la blanenca finca Pinya de Rosa i el polèmic Arxiu Fotogràfic Centelles.

Totes dues són propietats privades. Totes dues són fruit del treball i la perseverança de personatges carismàtics. Del Sr.Fernando Rivière en el cas del Jardí Pinya de Rosa i de l'excepcional fotoperiodista Agustí Centelles en el cas de l'Arxiu Fotogràfic. Totes dues han estat posades a la venda pels seus fills i hereus. En totes dues, la Generalitat ha perdut la batalla per incorporar-les al seu patrimoni, o sigui, al de tots els catalans.

Pinya de Rosa constitueix un dels grans espais verges, ran de mar, de la Costa Brava Sud. Fa quatre anys una mobilització ciutadana, a la qual, amb més o menys entusiasme, s'hi varen afegir els partits polítics, va aconseguir que fos declarat "paratge natural protegit". El següent pas era fer, des de la Generalitat, una oferta de compra raonable als hereus del Sr. Rivière per aconseguir una utilització pública del paratge. Aquí ja no ens en vàrem sortir. Bàsicament, la manca de voluntat política per destinar-hi els recursos necessaris va propiciar que, avui, quatre anys després de les mobilitzacions, Pinya de Rosa tingui propietari particular. També que les noves tanques que envolten el seu perímetre impedeixin l'accés semilliure que durant tants anys havia permès activitats d'esbarjo (espàrrecs, bolets) i contemplatives (passejades fins a espectaculars miradors sobre s'Agulla o l'Esllavissada) a molts blanencs i lloretencs.

En el cas de l'Arxiu Centelles el nou propietari no serà un particular. Serà l'Estat espanyol. Un estat que, si pot, ens pren coses abans de regalar-nos-les. Al capdavall, però, el resultat és similar al que ha passat amb el jardí blanenc: una nova ocasió perduda d'augmentar el patrimoni, en aquest cas històric, dels catalans.

Potser el càlcul és agosarat, però estic convençut que només amb l'estalvi de l'1% dels diners que aquests darrers anys la Generalitat (tant la convergent, com la del tripartit) ha destinat a estudis, activitats i projectes inútils, fatus i/o prescindibles s'haurien pogut comprar mitja dotzena de Pinyes de Rosa i mitja dotzena d'Arxius Centelles. A preu de mercat!