La mort d'Yvette Barbaza no significarà la desaparició del que va representar aquesta pionera de la geografia de la Costa Brava. No només perquè queda per la història, en forma de llibre, la seva famosa tesi, sinó perquè d'ara endavant quedarà vinculada a la Costa Brava amb un premi que durà el seu nom i la relacionarà per sempre amb el litoral que va estimar. El Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, va organitzar ahir un acte d'homenatge a Yvette Barbaza, geògrafa i autora de la primera tesi doctoral sobre la Costa Brava, emmarcat en els actes de commemoració del Centenari de la Costa Brava. Durant aquest acte es va donar a conèixer que en l'edició del 2010 dels Premis G! es convocarà el Premi de Recerca Yvette Barbaza. Tindrà la finalitat de premiar el millor projecte de recerca en l'àmbit del turisme i el seu context social, econòmic i territorial a les comarques de Girona. El premi vol ser un reconeixement a aquesta pionera en els estudis sobre el turisme al nostre país.

Yvette Barbaza, desapareguda aquest estiu, era geògrafa i autora de la primera tesi doctoral sobre de la Costa Brava, que va ser editada a França sota el títol "Le paysage humain de la Costa Brava (1966)".

El premi de recerca Yvette Barbaza s'incorporarà als premis en categories honorífiques existents (Premi Josep Pujol i Aulí a la tasca professional i Premi Xiquet Sabater al projecte empresarial) i als premis de comunicació turística de les comarques gironines.

L'acte d'homenatge celebrat ahir va tenir un marcat caràcter acadèmic. Per un banda, es va voler reconèixer i posar en valor la figura i l'obra de la geògrafa francesa que va elaborar la monografia més completa que s'ha escrit sobre la Costa Brava i, per l'altra, anunciar la creació del premi el seu nom.

La figura i l'obra d'Yvette Barbaza van ser el fil conductor de l'acte, que va comptar amb la intervenció del president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Enric Vilert; el vicerector de la Universitat de Girona, Joaquim Maria Puigvert; l'historiador de l'art Frederic-Pau Verrié; el catedràtic en economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Cals, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal.

L'homenatge, que va tenir lloc a la Sala Romànica de la Fontana d'Or de Girona, va congregar prop d'una seixantena de persones dels àmbits universitari, acadèmic, polític, turístic i social. Entre els assistents hi havia també Dolors Batallé, directora del Patronat de Turisme; Manel Serra, president de Caixa Girona i del Consorci de la Costa Brava; Narcís-Jordi Aragó, periodista; i Josep Vicente, exalcalde de Sant Feliu de Guíxols, entre d'altres.