Les instal·lacions de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a l'hospital Josep Trueta de Girona s'estan quedant petites i els professionals d'aquest centre dedicat al càncer reclamaven des de fa temps disposar de més espai al nou Trueta, l'edifici del qual es començarà a construir el 2011. Finalment així serà, segons ha explicat el doctor Josep Maria Vilà, fins ara director de l'ICO a Girona i que recentment ha estat nomenat president i conseller delegat de l'ens a Catalunya. Vilà ha detallat que al nou hospital hi haurà deu butaques més per als tractaments de quimioteràpia, entre altres noves prestacions. També ha fet un repàs de les dades del centre gironí registrades aquest any, que revelen que l'Institut d'Oncologia avança en la seva descentralització, ja que l'activitat de l'ICO als hospitals comarcals, on es desplacen des del Trueta oncòlegs, psicooncòlegs i altres professionals, s'ha incrementat un 20 per cent aquest 2009.

Al nou hospital Trueta hi haurà, doncs, 24 butaques per dur-hi a terme els tractaments de quimioteràpia, quan en l'actualitat n'hi ha 14 al centre vell. També hi haurà 20 sales per a consultes externes, en lloc de les 11 actuals. I vuit habitacions, tres més que ara, així com quatre búnquers per fer radioteràpia, quan en l'actualitat s'està construint el tercer a l'hospital. "Amb això tindrem les necessitats cobertes per a més d'una dècada", ha assegurat Vilà, que en breu serà substituït en la direcció gironina per un metge de l'ICO a qui encara no ha volgut posar nom.

A més, al nou Trueta hi estaran compactades les àrees de consultes externes (ara a l'hospital però fora de la zona ICO), amb les d'hospital de dia i la zona on es fan els tractaments de radioteràpia. Mentre s'estigui construint el nou edifici, els tres acceleradors de partícules per fer radioteràpia de què es disposarà (ara s'està construint el búnquer per al tercer al vell hospital) permetran no haver d'aturar els tractaments perquè es podran repartir entre l'edifici nou i l'actual.

En referència a l'activitat d'aquest any, Vilà ha explicat que a l'edifici del Trueta l'ICO ha registrat 5.453 primeres visites i 32.476 segones visites. També ha detallat que els nous casos de càncer detectats cada any a Girona es mantenen estables en uns tres mil, i ha recordat que l'ICO i el Trueta atenen un 93% dels malalts de càncer de la demarcació. La resta van a la privada o fora de la demarcació. Quant a l'activitat de l'ICO als comarcals (Palamós, Figueres, Olot, Blanes i Santa Caterina), que ha crescut un 20% aquest 2009, les primeres visites han sigut 1.622 i les segones, 9.572.