efectes del segon dia de temporalUna de les poques barques de Palamós, "Nova Gasela", que ahir van sortir a pescar, tornant a port al migdia.L'impacte de les onades a la platja de Griells, a l'Estartit. Una de les parades que el vent va tombar a la plaça Salvador Espriu de Girona.

El temporal de mar a la Costa Brava va deixar ahir el 80% de la flota pesquera gironina amarrada als ports per segon dia consecutiu. Tot i que a partir d'ahir al migdia el mal temps va començar a remetre, els forts vents i les onades de primera hora del matí van fer que molts pescadors no sortissin a tirar les xarxes. En total, només una quarantena de barques van poder feinejar, de les prop de 200 que apleguen les diverses confraries de la Costa Brava. A l'Alt Empordà, les confraries més afectades van ser les de Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva i l'Escala; al Baix Empordà, Sant Feliu de Guíxols; i a la Selva, només dotze de les setanta barques que hi ha a Blanes van sortir a pescar.

A la vigília de les festes de Nadal, una de les èpoques en què es consumeix més peix, el temporal ha jugat una mala passada als pescadors gironins. I és que la força del vent i els embats de les onades van obligar la majoria de la flota a quedar-se amarrada a port i no poder sortir a feinejar. Tot i que encara és prematur per avaluar les pèrdues econòmiques, ahir el 80% dels pescadors gironins no van poder llançar les xarxes.

Entre les confraries que es van veure més afectades per la mala mar hi ha les de Cadaqués, el Port de la Selva i l'Escala, a l'Alt Empordà. En total, cap de les 41 barques que sumen entre totes tres han pogut anar a feinejar. Pel que fa al cas de Llançà, només va treballar una de les onze barques de pescadors que amarren al port.

A la mateixa comarca, però, la situació va ser ben diferent per als pescadors de Roses. I és que, tot i que dues barques no van treballar per avaria, les dinou restants de la confraria sí que van sortir a pescar.

Al Baix Empordà, a Sant Feliu de Guíxols només van sortir a feinejar 3 de les 21 barques de la confraria. I a Palamós, només 9 de les 33 barques que hi ha es van fer a la mar. Al migdia, precisament, va arribar a aquest port la barca Nova Gasela, una de les que va sortir a feinejar. El seu patró major, Conrad Massagué, va explicar que va decidir llevar l'àncora després de veure que "el temporal havia anat a menys i la previsió meteorològica millorava". Bàsicament, es van portar a port peixos com rogers, sards i algun calamar. "No hem anat a recollir gamba, perquè per pescar-la cal anar més endins, i les condicions encara eren una mica dures", va precisar.

A Blanes, dilluns no va poder sortir cap embarcació a pescar de les setanta que hi ha al port pesquer. Dimarts, el temporal va amainar i les barques mitjanes i grans van poder sortir a feinejar, però les més petites es van quedar amarrades al port a causa del mal temps. En total, només van sortir dotze embarcacions a treballar. Tot i això, a partir del migdia la situació es va normalitzar i la mala mar es va calmar.

El president de la confraria de pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, va explicar que ha fet mal temps però que el temporal "no és comparable" al que va castigar la Costa Brava el dia de Sant Esteve de l'any passat. "Ha estat un temporal més aviat fort però cap cosa extraordinària, estem vacunats després del temporal de Sant Esteve", va afirmar Esgleas. Prova d'això és que ni les onades ni el fort vent van causar dany a les instal·lacions del port ni a cap embarcació, situació que sí que es va viure ara fa quasi un any.