El col·lectiu ecologista Salvem el Crit-Arítjol denuncia que l'última proposta presentada pel Ministeri de Medi Ambient respecte al projecte de Reserva Marina de les illes Formigues deixa fora dels seus límits el conjunt de platges i cales de la Costa Brava. Respecte aquestes paraules, des del Ministeri s'ha assegurat que el document exposat és només un esborrany previ i que pot diferir de la seva delimitació final. A més, es va deixar molt clar que es vol fer la feina ben feta, motiu pel qual no s'han volgut posar dates respecte al projecte definitiu.

Un dels canvis detectats en l'última proposta respecte als primers mapes dibuixats de la futura Reserva Marina d'interès pesquer és l'exclusió de la primera línia de costa d'aquesta zona de protecció. Una decisió que es troba "absurda i forassenyada", ja que és en aquests indrets on es troben els racons "més meravellosos i ben conservats del litoral" de la Costa Brava i on encara s'hi conserva la diversitat d'espècies i el valor ecològic del medi. El grup ecologista creu que la línia més propera a la terra s'ha desplaçat uns 150-200 metres arran de la pressió del "lobby nàutic i les seves anades i vingudes a Madrid". En aquest sentit, Salvem el Crit va recordar que la zona exclosa és, precisament, on es concentra el major nombre d'embarcacions durant l'estiu i on es produeixen més conflictes d'interessos entre usuaris -banyistes i navegants-. Per aquest motiu, remarquen que el que no s'ha de fer és deixar sense una figura de protecció aquesta zona, sinó tot al contrari, regular-la millor.

Aquesta modificació ha provocat els temors del col·lectiu proteccionista, que no veu factible deixar l'assumpte en mans de cada ajuntament perquè ho gestioni d'acord amb la seva "sensibilitat, criteri, color polític o pressupost, sobretot quan durant tots aquests anys no han demostrat cap sensibilitat, ni interès per millorar la situació".

Respecte aquestes crítiques, el Ministeri de Medi Ambient ha assegurat a Diari de Girona que el document no és cap nova proposta sinó que només és un "esborrany"; i, per tant, "provisional". A més, es va concretar que actualment el projecte es troba en una fase de "reflexió" i que a dia d'avui no s'ha fet encara "cap posicionament". La feina d'ara consisteix a valorar, acceptant o descartant i argumentant les decisions preses, les diferents consideracions que diversos sectors estan fent arribar al Ministeri. Serà arran d'aquest compendi de valoracions que en resultarà el projecte d'ordre; és a dir, el que sortirà a exposició pública.

A mitjans d'abril, el Ministeri no escatimava a aportar previsions del desenvolupament del projecte (va anunciar que a finals d'aquest any podria sortir a exposició pública). Ara, però, la cautela és poca i s'assegura que es vol fer d'una manera "molt sèria" i "sense presses" per evitar fer-ho "de qualsevol manera". Aquests arguments són els que donen des del Govern per no posar cap data final concreta.