La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, assegura que els controls als centres de menors que efectua el seu departament són "periòdics i gairebé diaris" i que, en el cas de la polèmica sobre els suposats maltractaments que van patir els interns d'un centre de Juià, els fets són encara "sospites" ja que "encara no hi ha judici i no hi ha res provat". Al cas de Juià, sobre el qual Diari de Girona informava fa uns dies, s'hi ha sumat recentment un demolidor informe emès per Amnistia Internacional en què es denuncien suposats abusos i maltractaments a menors en diversos centres de protecció terapèutics de Catalunya i de la resta de l'Estat. Capdevila va considerar que aquest treball és "un informe ben poc rigorós que està afectant la credibilitat professional de milers d'educadors socials" ja que, segons assegura la conselllera, l'ONG "no ha entrat en cap dels nostres centres i no aporta cap prova documental fidedigna, ni cap denúncia d'aquests suposats abusos".

En el cas del centre Mas Garriga de Juià, on suposadament un grup de menors va estar sotmès a maltractaments i vexacions per part d'alguns educadors, va ser un dels interns qui va denunciar la suposada mala praxi del centre a la mateixa Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que depèn d'Acció Social i Ciutadania. Aquest organisme va obrir un expedient informatiu que va derivar en l'apartament del servei de l'educador i també del director de centre, alhora que arribava a les mans de Fiscalia perquè s'avalués si s'hi donaven indicis de delite. Aquest és "el procediment habitual" per a aquesta mena de casos, va destacar la consellera, en una crítica oberta a la negligència que els atribueix Amnistia Internacional. Quan es produeix una situació d'irregularitats o anomalies en algun centre terapèutic o de menors de Catalunya "som nosaltres els primers que intervenim i ho posem en coneixement de la Fiscalia", va assegurar Capdevila.

Nou centre a Blanes

Capdevila va visitar ahir Blanes amb motiu de la inauguració de les noves instal·lacions del Centre de Detecció i Atenció Precoç (CDIAP) gestionat pel grup Aspronis. Es tracta d'un centre adreçat als infants de zero a sis anys que presenten trastorns en el desenvolupament o tenen risc de patir-ne. "Calculem que un 7,5% dels nens de zero a sis anys de Catalunya necessiten aquest suport, un tractament precoç perquè presenten algunes dificultats motrius o a la parla que poden interrompre en el futur la seva autonomia personal", va calcular la consellera d'Acció Social i Ciutadania.