Les pitjors previsions s'han complert. Des de fa mesos, la Diputació de Girona alertava que el pressupost de 2010 es veuria seriosament afectat per la crisi, i així ha estat: la corporació va aprovar ahir, per unanimitat, uns comptes que ascendeixen a 117 milions d'euros, la qual cosa significa un 19,5% menys que l'any passat (en termes globals, 30 milions d'euros menys). L'ens atribueix el descens, sobretot, a la minva de les transferències que rep de l'Estat, que a causa de la crisi es reduiran en un 20,7%. Segons va explicar la vicepresidenta, Maria Teresa Ferrés (PSC), "mai no havia succeït una reducció d'ingresos similar, hem tornat al nivell de fa quatre anys i això no havia passat en els 30 anys de democràcia".

Tant Ferrés com el president de la corporació, Enric Vilert (ERC), van deixar clar que la Diputació "no s'escapa" de la situació de crisi, però que malgrat això han fet uns pressupostos per continuar donant resposta als ajuntaments. D'aquesta manera, van explicar que s'han prioritzat les àrees d'acció social i habitatge, que representen les principals demandes de la societat.

Ferrés va insistir que la Diputació "no pot ser aliena" a la situació de crisi, i que per això s'ha intentat ajustar al màxim la despesa corrent. Així doncs, el sou dels treballadors creixerà només un 0,3%, mentre que les retribucions dels càrrecs electes i directius es mantindran congelades, tal com ho estan des de 2007.

Per àrees, Cooperació Municipal continuarà gaudint del pressupost, més alt, amb 30 milions, 13 menys que l'any passat. En segon lloc es troba Règim Intern i Hisenda, que disposarà de 24,4 milions, dels quals 17 serviran per pagar deutes. Tot seguit hi ha els òrgans de govern (gairebé 19 milions), Acció Territorial (18,4), Cultura i Acció Social (quasi 16) i promoció i noves tecnologies (5,4). També es mantenen aportacions importants als ens autònoms, com el Dipsalut i el Xaloc (xarxa de recaptació de tributs), que "alliberen" els ajuntaments d'algunes tasques.