La Generalitat ha invertit més de 6 milions d'euros per arreglar les destrosses directes que la llevantada de l'any passat va fer al llarg de tota la Costa Brava. La major part d'aquesta quantitat, 5,7 milions d'euros s'ha destinat a realitzar obres de reparació als ports gironins. A més, el Govern ha concedit paquets d'ajudes a diversos municipis i confraries de pescadors per valor de més de 700.000 euros.

D'altra banda, aquest mes han començat els treballs per rehabilitar el tram del passeig de s'Abanell que és titularitat del Govern i en breu començaran obres als ports de Llançà i Blanes per valor de 27 milions. El delegat del Govern, Jordi Martinoy, ha ressaltat que es treballa "per posar al dia el litoral gironí".

El delegat del Govern, Jordi Martinoy, va fer balanç ahir de les actuacions que ha portat a terme la Generalitat per arreglar els desperfectes que la forta llevantada de finals del 2008 va provocar al litoral gironí.

Coincidint amb el fet que ara se celebra un any del temporal, el delegat va repassar quina ha estat la inversió de la Generalitat arreu de la Costa Brava per passar pàgina a l'estampa de passejos ensorrats i coberts de sorra, platges devastades i ports malmesos que va deixar la llevantada.

Reparar detrosses

Segons va anunciar Martinoy, durant aquest temps la Generalitat ha invertit més de 6 milions per arreglar les destrosses directes del temporal. A aquesta quantitat, Martinoy va recordar que també s'hi ha de sumar les aportacions fetes per l'Estat i pels mateixos municipis.

Pel que fa referència a l'actuació de la Generalitat, la majoria d'aquests 6 milions corresponen a actuacions d'urgència fetes a diferents ports de la Costa Brava. Entre aquestes, cal destacar la inversió d'urgència al port de Llançà (d'1,9 milions) per restablir el dic d'abric del port, i la instal·lació d'una nau prefabricada per a la confraria de pescadors.

També s'han començat els treballs per reparar completament el port de Portbou, que tenen un cost d'1,8 milions. Entre altres desperfectes, el temporal va esquerdar el moll de l'estació, va deixar flotant el pantalà i va malmetre els ancoratges d'aquest port. Les obres, que van començar aquest passat novembre, es preveu que s'acabin la primavera del 2010.

A més d'aquests dos ports, la Generalitat també ha portat a terme o farà en breu obres de reposició d'esculleres, arranjaments de dics i arranjament d'espigons en ports com els de l'Escala, l'Estartit, el Port de la Selva, Palamós o Sant Feliu de Guíxols.

Més de 700.000 ? en ajudes

Al llarg d'aquest darrer any, la Generalitat també ha concedit més de 700.000 euros en ajudes per reparar danys directes de la llevantada. El delegat del Govern va indicar que aquesta quantitat s'ha dividit en dos paquets de subvencions.

Un primer paquet -de més de 360.000 euros- s'ha destinat a les confraries de pescadors de Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Llançà per arreglar les llotges i reparar embarcacions.

Un segon paquet, de 350.000 euros, s'ha concedit a diferents municipis per a les reparacions d'urgència que van haver de fer a mobiliari urbà, equipaments públics i enllumenat.

Aquestes subvencions, que s'atorgaran en breu, es donaran a Portbou, Begur, Torroella de Montgrí, Tossa de Mar, Blanes, Palafrugell, el Port de la Selva i Platja d'Aro. Precisament, el delegat va visitar ahir aquest darrer municipi, que rebrà una ajuda de 125.000 euros per sufragar les factures de reparació de les destrosses causades pel fort onatge.

S'Abanell, Blanes i Llançà

D'altra banda, Jordi Martinoy també va recordar que aquest 2010 Ports de la Generalitat preveu engegar dues grans obres per "posar al dia" els ports de Blanes i Llançà. Tot i estar previstes, el delegat va puntualitzar que arran de la llevantada se'n va accelerar la tramitació.

A Llançà, s'hi construirà un dic exterior per reforçar el port actual, que tindrà un cost de 4,7 milions d'euros; a Blanes, també s'hi aixecarà un nou dic exterior i es perllongarà el contradic, uns treballs que tindran un cost de 22,7 milions.

En aquest municipi selvatà, Martinoy va recordar que aquest desembre també han començat les obres de rehabilitació integral del tram de passeig marítim de s'Abanell, del qual és titular la Generalitat. Els treballs comprenen un tram de passeig de 322 metres i suposaran un inversió de 530.000 euros.